Boek
Nederlands

Speer : een biografie

Joachim C. Fest (auteur)

Speer : een biografie

Levensbeschrijving van de Duitse architect (1905-1981), die voor Hitler talrijke gebouwen ontwierp en tijdens de Tweede Wereldoorlog diens minister van bewapening werd.
Onderwerp
Speer, Albert
Extra onderwerp
947.6
Titel
Speer : een biografie / Joachim Fest
Auteur
Joachim C. Fest
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2000
407 p. : ill.
Aantekening
Vert. uit het Duits
ISBN
90-76-68204-6

Besprekingen

Terwijl over andere topnazi's het voornaamste gezegd schijnt te zijn, blijft Albert Speer, chef-architect en minister van bewapening tijdens het nazi-regime, tot de verbeelding spreken. De laatste jaren zijn verschillende studies over hem verschenen met als uitschieter de monumentale biografie van Gitta Sereny, Speer. Speer fascineert door zijn ambiguïteit: creatieve kunstenaar, maar ook koele nazi; intelligente technocraat, maar ook kortzichtige oorlogsstoker; stijlvol man zich bewegend in de platvloerse entourage van Hitler. Na de oorlog bekende hij als enige topnazi schuld, maar hij bleef steeds ontkennen op de hoogte geweest te zijn van de holocaust, wat overigens door weinig historici wordt geloofd. Nu verschijnt er ook een Speer-biografie van Joachim Fest (geb. 1926), historicus en publicist, biograaf van Hitler (1973) en adviseur van Speer zelf bij het schrijven van zijn veelgelezen Herinneringen (1969).

Fest kiest voor de biografische benadering omdat hij…Lees verder
Albert Speer was een begenadigd architect, die in de ban kwam van Hitler. Hij ontwierp onder meer een (nooit gebouwd) pompeus nieuw stadscentrum voor Berlijn. In de Tweede Wereldoorlog stelde Hitler hem aan als minister van bewapening. In die functie zorgde Speer voor stroomlijning en efficiency, zodat Duitsland de oorlog nog lang kon volhouden. Tijdens het naoorlogse proces van Neurenberg bekende Speer schuld en werd hij tot twintig jaar cel veroordeeld. Na zijn vrijlating stelde hij zijn herinneringen op schrift. Te midden van de brute nazi-leiders viel Speer vaak op als een 'beschaafde', zij het hautaine minister. De vraag blijft echter open in hoeverre Speer weet had van de moord op miljoenen joden en andere slachtoffers van het nazisme. Deze eerste echte Speer-biografie, van de hand van de gerenommeerde historicus Fest spreekt in dezen niet het laatste woord, maar is overigens zeer leesbaar en informatief. Iedereen met interesse in de Tweede Wereldoorlog kan met vrucht kennisneme…Lees verder