Cd

Gesù Cristo negato da Pietro

Johann Joseph Fux (componist), Daniel Johannsen (uitvoerder), Alois Mühlbacher (uitvoerder)
Toon meer
Titel
Gesù Cristo negato da Pietro
Componist
Johann Joseph Fux 1660-1741
Uitvoerder
Daniel Johannsen  (tenor) Alois Mühlbacher  (kinderstem) Gerd Kenda  (bas) Markus Forster  (countertenor) Maria Ladurner  (sopraan) Ars Antiqua Austria
Dirigent
Gunar Letzbor
Uitgever
Accent, 2021
2 cd's + boekje
Oorspr. opname
2020
EAN
4015023243743
CDR
DBX13405

Over Johann Joseph Fux

Johann Joseph Fux (Hirtenfeld bij Langegg, 1660 – Wenen, 13 februari 1741) was een componist, muziektheoreticus en muziekpedagoog uit het keizerrijk Oostenrijk. Hij is bekend als auteur van Gradus ad Parnassum, een werkstuk over contrapunt en de Palestrina-stijl van de Renaissance-polyfonie. Bijna alle cursussen over renaissance-contrapunt zijn schatplichtig aan dit werk.

Leven

Fux was een boerenzoon uit Hirtenfeld. Er is relatief weinig bekend over zijn jeugd, maar waarschijnlijk volgde hij muzieklessen in de buurt van Graz. In 1680 werd hij er toegelaten aan de Jezuïeten-universiteit, waar zijn muzikaal talent verder tot ontwikkeling kwam. Hij werd organist aan de St Moritzkerk tot 1688. Gedurende deze periode reisde hij waarschijnlijk naar Italië, dit blijkt uit de sterke invloeden van Arcangelo Corelli en andere Bolognese componisten op het werk dat hij in deze periode creëerde.

Vanaf 1690 verbleef hij te Wenen waar hij, d…Lees verder op Wikipedia