Boek
Nederlands

Verlichte gedichten : creatief en taalbeschouwelijk omgaan met poëzie : voor jongeren van 9 tot 14 jaar

Joris Denoo (auteur)

Verlichte gedichten : creatief en taalbeschouwelijk omgaan met poëzie : voor jongeren van 9 tot 14 jaar

Via gedichten van de auteur zelf worden Ideeën en tips voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs gegeven om een creatieve les te geven over poëzie.
Titel
Verlichte gedichten : creatief en taalbeschouwelijk omgaan met poëzie : voor jongeren van 9 tot 14 jaar
Auteur
Joris Denoo
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Acco, 2017
125 p. : ill.
ISBN
9789463441216 (paperback)

Besprekingen

Hoe geef je een leuke les over poëzie op de basisschool of in de onderbouw van de middelbare school? De auteur van deze uitgave hoopt daar een antwoord op te geven. Kun je een les bouwen rondom thema’s als voetbal of bomen? Welke trucs gebruiken dichters? In dit boekje staan vijf sleutels die toegang geven tot een gedicht: interpreteer vanuit het standpunt van de dichter, vanuit de positie van de lezer, vanuit de tekst, vanuit de tijd waarin het gedicht geschreven is of vanuit een genre. Dat zijn al prima benaderingen. Verder vinden wij in dit boekje veel gedichten van de hand van de Vlaamse schrijver zelf, die soms als voorbeeld dienen. Eenvoudige vormgeving met gedichten op een zachtgele achtergrond. Met registers op thema en trefwoorden. Veel ideeën zijn leuk, zoals een tekst husselen en daarvan een gedicht maken, teksten lezen over voetbal en die vergelijken met gedichten of een voetbalhaiku maken. Korte opdrachten zorgen ervoor dat leerlingen aan het denken worden gezet. Jammer d…Lees verder

Over Joris Denoo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lut Vandemeulebroecke

Joris Denoo (Torhout, 6 juli 1953) is een Vlaams germanist, dichter, proza- en toneelschrijver.

Levensloop

Denoo is licentiaat Germaanse filologie. Hij studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven, met een proefschrift gewijd aan de Nederlandse dichter Sybren Polet. Hij is docent Nederlands aan de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen Katho, campus Torhout (RENO), sedert midden jaren zeventig. Zijn hoofdberoep situeert zich in de lerarenopleiding waarbij hij zich specialiseert in muzische taalopvoeding, taalbeleid, taalbeschouwing, omgaan met anderstaligen, literatuur, grammatica, spelling en de redactie van het huisblad ‘Renoveren’.

Deze veelzijdige taalkunstenaar publiceert poëzie, verhalen, columns, toneel, essays, educatieve teksten, jeugdboeken en vertalingen.

Hij publiceert ook onder het pseudoniem Bjarne Donderdag

Andere activiteiten