Boek
Nederlands

20000 mijl onder de wateren

Jules Verne (auteur)

20000 mijl onder de wateren

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bij een schipbreuk wordt een aantal wetenschappers gevangengenomen door de geheimzinnige kapitein Nemo in zijn onderzeeboot.
Titel
20000 mijl onder de wateren
Auteur
Jules Verne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Vingt mille lieues sous les mers
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2003 | Andere uitgaves
503 p.
ISBN
90-5016-406-4
Andere talen:

Besprekingen

Met het Verne-jaar 2005 (100 jaar overleden) in het vooruitzicht en omdat het echt niet kan dat er geen integrale vertaling bestaat van een van Vernes memorabelste boeken, Vingt mille lieues sous les mers, gaf Walter Soethout van uitgeverij Facet de vertaalopdracht aan Hans van Cuijlenborg. Ze delen de mening dat elk literair werk van waarde een integrale vertaling verdient -- en Hans van Cuijlenborg heeft die opdracht met een bijzondere nauwgezetheid op zich genomen. Maar de vraag is of deze vertaling in een jeugdboekenfonds op haar plaats is. Soethout zag er perspectief in, mede doordat de positieve ervaringen van een vorige uitgave van een 19e-eeuwse klassieker, Het jungleboek van Rudyard Kipling (1894), in een vertaling van Ernst van Altena goed aanslaat (in 1991 verscheen de vierde druk en de vijfde druk is op komst). Maar Kipling is Verne niet en om tot een soepele, prettig lezende Nederlandse tekst te komen zonder het oorspronkelijk werk geweld aan te doen, ben je…Lees verder
In 1866 worden verschillende meldingen gedaan van een bewegende zeebank die soms water zou spuiten. De Amerikaanse regering rust een schip uit om op onderzoek te gaan. Als dat schip aangevaren wordt, worden de mannen gered maar gevangengenomen door de mysterieuze Nemo, kapitein van een door hemzelf ontworpen onderzeeboot. Onder water maken zij een lange, gevaarlijke en avontuurlijke reis. Dikke historische roman waarin het beroemde verhaal van Nemo in de ik-vorm verteld wordt door professor Aronnax. Hoewel de vertaling al modern genoemd kan worden, is de stijl toch dicht bij het origineel gebleven: stijve zinnen, niet altijd even makkelijke woordkeus en een wat ouderwets aandoende zinsbouw. Dit doet echter geen afbreuk aan het verhaal maar geeft het boek juist wat extra's. Doelgroep is de ervaren (jeugd)lezer vanaf ca. 13 jaar en natuurlijk volwassenen. Kleine druk.

Over Jules Verne

Jules Verne (Nantes, 8 februari 1828 – Amiens, 24 maart 1905) was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Vaak wordt Verne gezien als de vader van de sciencefiction. Dit komt waarschijnlijk door het fantastische karakter van zijn verhalen, die echter meestal op toen bestaande kennis geïnspireerd waren. Verne ontkende zelf ronduit, dat hij een futuristisch profeet was en stelde dat het voorspellende karakter toeval was. Of zoals zijn uitgever Jules Hetzel het doel van zijn boeken omschreef: “Onderwijs dat amuseert, amusement dat onderwijst”.

Levensloop

Jules Gabriel Verne werd geboren als oudste van de vijf kinderen van Pierre Verne, een Parijse advocaat uit een geslacht van juristen, en Sophie Allotte de la Fuÿe. Zijn geboortehuis stond aan een oude kade langs de Loire. Het gezin w…Lees verder op Wikipedia