Actrice Jola wil zich in alle rust voorbereiden op haar nieuwe rol. Samen met haar partner Theo gaat ze op vakantie. Een onschuldige flirt met duikinstructeur Sven mondt uit in een driehoeksverhouding. In een sport waar discipline en vertrouwen van levensbelang zijn, zorgt dit voor een gevaarlijke situatie.
Titel
Nultijd
Auteur
Juli Zeh
Vertaler
Hilde Keteleer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Nullzeit
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2013
261 p.
ISBN
9789041423030 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Na lectuur van Nultijd, de nieuwe roman van Juli Zeh, kwamen spontaan volgende regels uit ‘Een vrouw beminnen…’ van Ed. Hoornik in mij op: ‘elkander kussen en elkander slaan, / elkaar een oogwenk naar het leven staan, / ondergaan en verwonderd bovenkomen.’ Ik heb dat altijd een beetje over the top gevonden, maar verdomd: voor Nultijd gaat het op. Het laatste vers lijkt zelfs speciaal voor deze duikersroman geschreven, want dat is wat er gebeurt: ‘ondergaan en verwonderd bovenkomen’ – het overkomt de verteller, Sven, maar ook de lezer.
Sven, een beloftevol jurist, is gevlucht uit Duitsland en runt samen met zijn goedige vrouw Antje een duikschool op een Canarisch eiland. Dat loopt jaren goed, tot Jola en Theo er op vakantie komen. Zij is een soapactrice die eindelijk serieus wil worden genomen, hij de auteur van één succesboek die sindsdien met een writer's block kampt. Jola wil leren duiken om de opdracht van haar leven te pakken te krijgen: de hoofdrol in ee…Lees verder
Sinds veertien jaar woont Sven met zijn vriendin Antje op het eiland Lanzerote, waar hij een duikschool begonnen is. Zijn studie rechten heeft hij weliswaar in Duitsland afgerond, maar ervaringen rond het examen maakten dat hij niets liever wilde dan het land verlaten. Nu komen er voortdurend toeristen om te leren duiken. Sven geeft les, Antje doet de organisatie eromheen. Dan komen in november een jonge actrice en haar oudere partner, een niet bepaald geslaagde schrijver. Zij hebben een haat-liefde verhouding en brengen grote verwarring teweeg door hun gedrag. Sven heeft zich altijd voorgenomen nergens een oordeel over te hebben en zich overal buiten te houden, maar deze keer wordt hij meegesleept in een kolkend drama. Een spannende duikexercitie op zijn veertigste verjaardag, waar hij zich eerst op verheugd had, eindigt onverwacht op spectaculaire wijze. Het heeft alles met ‘nultijd’ te maken. Deze vijfde roman van de in 1974 geboren, en in Duitsland populaire schrijfster is helemaa…Lees verder

Over Juli Zeh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Juli Zeh, geboren als Julia Barbara Finck, (Bonn, 30 juni 1974) is een Duitse schrijfster.

Haar eerste boek was Adler und Engel, dat in 2002 werd onderscheiden met de Deutsche Bücherpreis voor het beste debuut. Haar reis door Bosnië en Herzegovina in 2001 was de basis voor haar boek Die Stille ist ein Geräusch.

Juli Zeh studeerde rechten in Passau, Krakau, New York en Leipzig.

Bibliografie

Romans

  • Adler und Engel, Frankfurt/Main (Schöffling) 2001. Nederlandse vertaling: Adelaars en engelen, Ambo|Anthos 2009
  • Die Stille ist ein Geräusch, Frankfurt/Main (Schöffling) 2002
  • Recht auf Beitritt? Ansprüche von Kandidatenstaaten gegen die Europäische Union, 2002
  • Spieltrieb, Frankfurt/Main (Schöffling) 2004. Nederlandse vertaling: Speeldrift, Ambo|Anthos 2006
  • Ein Hund läuft durch die …Lees verder op Wikipedia