Boek
Nederlands

The artist's way : vind je eigen inspiratie

Julia Cameron (auteur)
+1
The artist's way : vind je eigen inspiratie
×
The artist's way : vind je eigen inspiratie The artist's way : vind je eigen inspiratie

The artist's way : vind je eigen inspiratie

Cursus voor het (her)vinden van je creativiteit door middel van bewustwording en autogene training.
Titel
The artist's way : vind je eigen inspiratie
Auteur
Julia Cameron
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The artist's way : a spiritual path to higher creativity
Editie
Herziene editie
Uitgever
[Amsterdam]: Lev, 2020 | Andere uitgaves
279 p.
ISBN
9789400512696 (paperback)

Besprekingen

Julia Cameron is een Amerikaanse schrijfster en regisseur, die in creatieve workshops doorgeeft wat haar hielp toen ze op een dood spoor zat. Ze vertrekt vanuit de idee dat creativiteit onze ware natuur is, en vanzelf zal gaan stromen als we de blokkades opheffen die we door onze opvoeding en de beperkingen van de maatschappij hebben ontwikkeld. Het maakt niet uit of het om beroeps- of amateursniveau gaat.

Het boek is ingedeeld in 12 hoofdstukken die elk een cursus van een week voorstellen; ze worden voorafgegaan door een inleiding waarin de auteur zichzelf voorstelt en de basisprincipes en werkwijze uitlegt, en gevolgd door een nawoord, appendix en bibliografie. De basisinstrumenten zijn de "ochtendpagina's" en het "kunstenaarsafspraakje". Het eerste bestaat er uit 's ochtends drie pagina's lang op te schrijven wat er ook maar door je hoofd gaat. Het lijkt een beetje zinloos, maar door dit stelselmatig vol te houden leer je de criticus in jezelf het zwijgen op te leggen -- het…Lees verder
De mens is doorgaans geblokkeerd in zijn creativiteit; daar gaat de auteur van dit boek in elk geval van uit. Wat zij geschreven heeft, is een twaalfweekse cursus om de creativiteit in jezelf terug te vinden en los te maken. De twee basisingrediënten hierbij zijn de 'ochtendpagina's' (een dagelijks bij te houden dagboek) en de 'kunstenaarsafspraakjes' (het inplannen van tijd voor jezelf en je creatieve uitingen). Het boek gaat over veel meer dan alleen je creativiteit (her)vinden. Het is een verhaal van bewustwording en autogene training, verpakt in stimulerende hoofdstukken vol met aanzet tot zelfonderzoek en gelardeerd met – bijna op elke pagina – spreuken en gezegdes van bekende mensen uit heden en verleden. Geen gemakkelijke kost en zeker niet geschikt om achter elkaar uit te lezen, maar dat is ook niet de opzet van dit boek. Met een nawoord, vragen en antwoorden, een handleiding, twee bijlagen, een leeslijst en een register. Jubileumuitgave vanwege het 25 jarig bestaan van dit boek.