Boek
Nederlands

De blanke medicijnenman

Karl May (auteur), Maria Dimitrescu-Verbaan (vertaler)
+1
De blanke medicijnenman
×
De blanke medicijnenman De blanke medicijnenman
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Wanneer de avonturen in de Llano Estacado tot een einde komen, blijkt dat Old Surehand een geheim omtrent zijn afkomst met zich meedraagt. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Indianen ; Amerika
Extra onderwerp
WES, westerns, avonturen
Titel
De blanke medicijnenman
Auteur
Karl May
Vertaler
Maria Dimitrescu-Verbaan
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Lisse: Rebo, 2012
350 p.
ISBN
9789036630832 (hardback)

Besprekingen

De avonturen in de Llano Estacado worden afgerond en er wordt een aanzet gegeven tot een vervolg waarin het geheim van Old Surehand (in de flaptekst staat Old Shatterhand) zal worden opgelost. De oorspronkelijke, Duitse uitgave bestond uit drie delen waarvan het tweede deel hoofdzakelijk uit een raamvertelling bestond met oudere en veel gewelddadigere verhalen, die in scherp contrast stonden tot de rest van het veel vreedzamere verhaal. De Karl May-Verlag heeft deze verhalen geschrapt waardoor een tweedelige uitgave overbleef. Net als in de W&L-uitgave 'Old Surehand 2' zijn in deze uitgave weer twee van de vijf oorspronkelijke verhalen tussengevoegd en is het geheel weer tot een trilogie uitgerekt. Alle voornoemde uitgaven sluiten niet naadloos op deze uitgave aan. Kennis van het voorgaande deel is zeer noodzakelijk. Moderner en soms ruwer taalgebruik. Volle bladspiegel met kleine marges. Met nieuw, eigentijds foto-omslag. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Karl May

Carl Friedrich May (Ernstthal, 25 februari 1842 – Radebeul, 30 maart 1912), meestal Karl May genoemd, was een Duitse schrijver, die wereldwijd bekend is geworden door zijn vele avonturenromans over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen en in mindere mate de verhalen van Kara Ben Nemsi en Hadji Halef Omar in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Levensloop

May werd geboren in Hohenstein-Ernstthal, als vijfde kind van de wever Heinrich May en zijn echtgenote Wilhelmina Weise. Kort na zijn geboorte werd hij blind door vitaminegebrek. Negen van de dertien andere kinderen in het gezin stierven op jeugdige leeftijd. Gedurende zijn blinde kinderjaren vertelde zijn grootmoeder hem veel sprookjes, waardoor zijn fantasie zich ontwikkelde. Op vier- of vijfjarige leeftijd werden hem na medisch onderzoek de juiste voedingsmiddelen (vitamine A & D) toegediend, waarna hij kon zien.

Op 29 september 1856 begon hij een…Lees verder op Wikipedia