Boek
Nederlands

Winnetou ontmoet Old Shatterhand

Karl May (auteur), Maria Dimitrescu-Verbaan (vertaler)
+1
Winnetou ontmoet Old Shatterhand
×
Winnetou ontmoet Old Shatterhand Winnetou ontmoet Old Shatterhand
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Een onervaren woudloper ontmoet het indianenopperhoofd Winnetou dat hem inwijdt in de geheimen van het Wilde Westen. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Indianen ; Amerika
Extra onderwerp
WES
Titel
Winnetou ontmoet Old Shatterhand
Auteur
Karl May
Vertaler
Maria Dimitrescu-Verbaan
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Lisse: Rebo, 2012
368 p.
ISBN
9789036630856 (hardback)

Besprekingen

Na een reeks spannende gebeurtenissen sluiten Winnetou en Old Shatterhand een vriendschap door dik en dun, die al ca. honderd jaar generaties van lezers boeit. In deze vrije, soms slordige en oppervlakkige bewerking ontbreekt het voorwoord met het pleidooi voor de Indianen. De auteur, een ex-onderwijzer, wilde een volksopvoeder zijn en lette daarom op zijn taalgebruik. Het door de vertaler toegevoegde Bargoens en grove taal passen hier niet bij. De hoofdstukindeling, het gebruik van de hier storende beleefdheidsvorm (u en ge) tussen beide vrienden, de naam Charles e.d. doen vermoeden dat bij deze bewerking gebruik is gemaakt van een Becht-uitgave van voor 1958, 'Winnetou, het opperhoofd der Apachen'. Volle bladspiegel met kleine marges. Nieuw, eigentijds foto-omslag. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Karl May

Carl Friedrich May (Ernstthal, 25 februari 1842 – Radebeul, 30 maart 1912), meestal Karl May genoemd, was een Duitse schrijver, die wereldwijd bekend is geworden door zijn vele avonturenromans over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen en in mindere mate de verhalen van Kara Ben Nemsi en Hadji Halef Omar in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Levensloop

May werd geboren in Hohenstein-Ernstthal, als vijfde kind van de wever Heinrich May en zijn echtgenote Wilhelmina Weise. Kort na zijn geboorte werd hij blind door vitaminegebrek. Negen van de dertien andere kinderen in het gezin stierven op jeugdige leeftijd. Gedurende zijn blinde kinderjaren vertelde zijn grootmoeder hem veel sprookjes, waardoor zijn fantasie zich ontwikkelde. Op vier- of vijfjarige leeftijd werden hem na medisch onderzoek de juiste voedingsmiddelen (vitamine A & D) toegediend, waarna hij kon zien.

Op 29 september 1856 begon hij een…Lees verder op Wikipedia