Boek
Engels

The awakening : a solitary soul

Kate Chopin (auteur), Elaine Showalter (inleider)
Aan het eind van de 19e eeuw probeert een jonge getrouwde vrouw in New Orleans zich aan haar saaie bestaan te ontworstelen en een eigen leven te leiden.
Titel
The awakening : a solitary soul
Auteur
Kate Chopin
Inleider
Elaine Showalter
Taal
Engels
Editie
7
Uitgever
New York: Knopf, 2008
XLVII, 221 p.
ISBN
9780679417217 (hardback, UK)

Andere talen:

Besprekingen

De hoofdpersoon in dit boek is een jonge, getrouwde vrouw met twee kinderen. Ze leidt een tamelijk luxe, leeg leven zoals zovele vrouwen in New Orleans. Tijdens een zomervakantie aan de kust wordt ze verliefd op een jonge bewonderaar. Ze ervaart ook het genoegen van alleen te kunnen zwemmen en dat is de aanzet tot bewustwording van haar persoonlijkheid. Ze wil een onafhankelijk leven leiden, verkoopt wat van haar tekeningen, huurt een klein huis en stoort zich niet aan de gangbare moraal die elke vorm van vrouwlijke seksualiteit ontkent. Het is verrassend dat een boek uit 1899 zo'n actueel thema kan hebben. De stijl van de schrijfster (1851-1904) geeft het tempo weer van het rustige leven in het zuiden van Amerika. Toch slaagt ze erin de aandacht gevangen te houden en de spanning op te voeren tot het eind van het boek. De publicatie van dit boek deed destijds veel stof opwaaien. Franse woorden en zinnen zijn in voetnoten vertaald. Normale druk.

Over Kate Chopin

Kate Chopin, geboren Katherine O'Flaherty (St. Louis, 8 februari 1850 – St. Louis, 22 augustus 1904) was een Amerikaans schrijfster van korte verhalen en romans.

Leven en werk

Chopin was van half-Franse komaf, kreeg een opleiding in een nonnenklooster en huwde op haar negentiende met een creool uit Louisiana. Ze vestigde zich met haar echtgenoot in New Orleans en runde daar een katoenplantage. Toen haar man in 1882 stierf keerde Chopin met haar kinderen terug naar St. Louis en begon te schrijven.

De meeste bekendheid verkreeg Chopin met een vijftigtal realistische korte streekverhalen. Kenmerkend voor haar verhalen zijn de gevoelige en scherpzinnige karakterschetsen. Stilistisch verraden ze duidelijk de invloed van Guy de Maupassant, die door Chopin sterk bewonderd werd.

Chopins beste en bekendste roman is The Awakening (1899), waarin ze de beperkingen van het huwelijk behandelt. Ze beschrijft het…Lees verder op Wikipedia