Boek
Nederlands

De avonturen van Alice

Lewis Carroll (auteur), Nicolaas Matsier (vertaler), Mervyn Peake (illustrator)
Bundeling en herziene vertaling van de beide boeken over de gedroomde avonturen van een 8-jarig meisje in allerwonderlijkste werelden.
Bevat
Titel
De avonturen van Alice / Lewis Carrol ; vert. en van nawoord voorzien door Nicolaas Matsier ; ill. door Mervyn Peake
Auteur
Lewis Carroll
Vertaler
Nicolaas Matsier
Illustrator
Mervyn Peake
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2016
333 p. : ill.
ISBN
9789022576519 (hardback)

Besprekingen

In 2015 was het 150 jaar geleden dat ‘Alice's adventures in Wonderland’ voor het eerst werd gepubliceerd. Uitgeverij Meulenhoff Boekerij heeft nu de verzorgde bundeling van de inmiddels befaamde, consciëntieuze en toch zwierige vertalingen van de ‘Alice’-boeken door Nicolaas Matsier opnieuw uitgebracht, zij het in enigszins gewijzigde vorm. De vertaling is hier en daar door Matsier herzien, maar zijn leuke vondsten - zoals de Koeterwaal voor het draakachtige monster de Jabberwock en ‘Koeterwaals’ voor de ballade over dit monster, evenals Wiggel Waggel voor Humpty Dumpty - zijn uiteraard gehandhaafd. Wat ook is gewijzigd, zijn de illustraties, die nu afkomstig zijn van Mervyn Peake. Deze pentekeningen dateren uit 1945 en zijn in oorspronkelijke staat hersteld. Deze uitgave van het klassieke verhaal zal door opzet en uitvoering vooral door volwassenen gelezen worden. Het nawoord van de vertaler suggereert ook dat deze editie voor volwassenen bedoeld is. Kleine druk.

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken (dus geen priester) in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boek…Lees verder op Wikipedia

Suggesties