Boek
Nederlands

Adzerk, de witte hengst

Lin Hallberg (auteur), Reina Ollivier (vertaler)
+1
Adzerk, de witte hengst
×
Adzerk, de witte hengst Adzerk, de witte hengst
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De ouders van Emma (ik-figuur) besluiten voor een halfjaar naar Mongolie͏̈ te gaan om hun relatie te redden. Emma ontmoet daar de onberijdbare hengst Adzerk. Zou ze zijn vertrouwen kunnen winnen? Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Adzerk, de witte hengst
Auteur
Lin Hallberg
Vertaler
Reina Ollivier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Adzerk, den vita hingsten
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2010
175 p.
ISBN
9789020988123 (hardback)

Besprekingen

De Zweedse Emma voelt zich het prettigst bij haar grote vriend, het paard Ajax. Hem vertelt ze over haar ruziënde ouders en over haar vriendin die geen aandacht meer voor haar heeft. Om de relatie te redden besluiten Emma's ouders voor een half jaar naar Mongolië te vertrekken waar ze aan een project gaan werken. Emma krijgt er een Mongoolse vriendin, maar het belangrijkst is de aanwezigheid van de witte hengst Adzerk. Volgens iedereen is het paard onberijdbaar. Emma weet zijn vertrouwen te winnen en leert daarmee ook iets over zichzelf. Het in de ik-vorm geschreven verhaal kent een eigentijds taalgebruik. Hoewel een paardenfoto op het omslag staat, vormen paarden niet de hoofdmoot van het verhaal. Centraal staan de gevoelens van Emma die te maken hebben met vriendschap, loyaliteit, verdriet en liefde voor paarden; emoties die voor tienermeisjes herkenbaar zijn. En passant bevat het boek informatie over het dagelijks leven in Mongolië. De vele beschrijvingen en volle bladspiegel maken…Lees verder

Adzerk de witte hengst

De meeste tijd brengt Emma door in de manege. Het lijkt alsof ze het verdriet dat ze heeft omwille van ouders die elkaar niet meer vinden en vriendinnen die ze moeilijk kan delen, daar kan vergeten. Wanneer Emma’s ouders besluiten om een half jaar naar Mongolië te trekken in de hoop hun huwelijk daarmee een laatste kans te geven, is Emma daar helemaal niet blij mee. Vooral niet omdat ze zich op het vlak van paardrijden erg zelfzeker begint te voelen en voor het eerst in haar leven ervaart hoe het is de jongen van je dromen te ontmoeten. De tijd in Mongolië is aanvankelijk weinig boeiend. Maar wanneer ze er een Mongools meisje, Baska, ontmoet, bij wie ze een tijd op de Mongoolse steppe kan logeren, gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Baska en haar familie bezitten een grote kudde met paarden. Daar wordt Emma getroffen door de aanwezigheid van Adzerk, een prachtige witte hengst, wiens vertrouwen ze wil winnen.
De auteur weet de gevoelens van Emma raak, herkenbaar en ook real…Lees verder