Strip
Nederlands
In Notre-Dame-du-Lac, een gehucht in de Canadese provincie Quebec, draait het leven rond de dorpswinkel, de Magasin General. De beheerder daarvan, Felix Ducharme, is in het voorjaar overleden en zijn weduwe Marie zet zijn werk naar beste kunnen voort. In zijn nieuwe strip, het eerste deel van een drieluik, vertelt Loisel (De Tijdvogel, Peter Pan) over de kleine en grote gebeurtenissen in Notre-Da
Titel
Marie
Auteur
Loisel Jean-Louis Tripp 1958-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Marie
Uitgever
[Brussel]: Casterman, 2006
79 p. : ill.
ISBN
90-303-8168-X (hardback) 90-303-8170-1 (paperback) 9789030381709 (paperback)

Besprekingen

Een pastorale! Dat hadden we niet verwacht van Régis Loisel, bekend voor zijn fantasystrips en erotische tekeningen, en Jean-Louis Tripp, maker van avonturenverhalen in de klare lijn, en recent meer intimistische albums. Nochtans had Loisel dit verhaal al lang in zijn lade liggen, het was toen gesitueerd in een verlaten Franse vallei. Tegenwoordig woont hij in Montréal, waar hij een studio deelt met Tripp, en daarom transponeerden ze het verhaal naar die regio, naar een Québecois dorp in de jaren '20 van de vorige eeuw. Twee Quebeccers werkten nog mee aan het album. François Lapierre kleurde in, en heeft daarmee een grote inbreng. Stripauteur Jimmy Beaulieu -- wiens uitgeverij overigens 'Mécanique générale' heet... -- hielp om de taal van de personages, een soort tussenversie tussen het Québecse en algemene Frans, op punt te stellen. Dat idioom ging verloren in de vertaling. Bij die vertaling werden er ook tweemaal tekstballonetjes omgewisseld, en dat kan bij een scène leiden tot een …Lees verder
Realistisch stripverhaal met tekeningen en teksten van Régis Loisel en Jean-Louis Tripp. Dit verhaal speelt zich af op het Franstalige platteland in Canada tijdens het interbellum. De eigenaar van de dorpswinkel overlijdt op 45-jarige leeftijd, waarna zijn vrouw Marie de winkel in haar eentje voortzet. De nieuwe pastoor helpt met het bouwen van een boot en haalt en passant een stelletje vechtersbazen uit elkaar. Prachtige sfeertekeningen en puntige dialogen maken dit album tot een boeiend geheel. Dit is het eerste album van een trilogie.

Over Loisel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Régis Loisel (Saint-Maixent-l'École, 4 december 1951) is een Frans striptekenaar.

Biografie

Loisel begon in 1972 met het maken van strips. Hij werkte in het begin met verschillende schrijvers samen. In de vroege jaren 1970 leerde hij scenarist Serge Le Tendre kennen met wie hij later zijn bekende series zou maken. In 1975 maakten zij samen een paar pagina's van de latere serie op zoek naar de tijdvogel die gepubliceerd werden in het kortstondige tijdschrift 'Imagine'.

In 1984 koos Le Tendre, Loisel uit als tekenaar voor zijn nieuwe serie Op zoek naar de tijdvogel. De eerste publicatie van hun stripverhaal in het tijdschrift Charlie Mensuel bleek een overweldigend succes. De nadien verschenen vier albums werden in grote hoeveelheden verkocht en maakten van Loisel een beroemde tekenaar.

In 1989 maakte Loisel het erotisch album troebele begeerten (oorspronkelijk Trouble Fêtes), wa…Lees verder op Wikipedia