Strip
Nederlands
Het is maart in Notre-Dames-des-Lacs. Overal ontwaakt de natuur, energie doorstroomt de levende wezens – de mensen evengoed als de dieren. Het is ook de tijd waarin de mannen van het dorp terugkeren van hun ‘wintercampagne’. Hoe zullen ze reageren op de komst van Serge Brouillet, die ‘Fransman uit Frankrijk’, die zich heeft voorgenomen een restaurant in hun dorp te beginnen, nadat hij aan het begi
Extra onderwerp
strips, Beeldromans, Graphic novels
Titel
Serge
Auteur
Loisel Jean-Louis Tripp 1958-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Serge
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2006
71 p. : ill.
ISBN
90-303-8171-X 90-303-8172-8 9789030381723

Besprekingen

Loisel en Tripp hadden beloofd dat het tweede deel van hun strippastorale 'Magasin général' (zie Wolfsprent, juni 2006) veel heftiger zou dan het bekoorlijke dorpsportret dat ze schetsten in Marie, maar dat valt wel mee. In feite is het nog een stiller, trager en gezapiger album geworden. De wintersetting draagt daar toe bij: de meeste mannen zijn afwezig, werkzaam in de houthakkerij, en de dorpelingen zijn tot een binnenshuis leven gedwongen. De komst van de vreemdeling (Serge) leidt dan wel tot wat wrevel en geroddel, maar verder dan wat 'gekakel in het kippenhok' gaat dat niet. Klein geluk, familiale waarden en goedmoedigheid blijven de hoofdtoon voeren. Serge voegt er nog iets aan toe. Als amateurkok maakt hij van de winkel van Marie een parttime restaurant en laat hij de dorpelingen kennismaken met gastronomie en verfijnde cultuur. Hij laat ze dromen van iets hogers dan hun dagelijkse beslommeringen, iets anders dan "al die jaren die in niets van elkaar verschilden", zoals…Lees verder
Realistisch stripverhaal, tekeningen en teksten van Régis Loisel en Jean-Louis Tripp. Dit verhaal speelt zich af op het Franstalige platteland van Canada tijdens het interbellum. Een vreemdeling uit Montreal, rijdend op een 'Indian' motorfiets, strandt met pech in het dorpje. Hij vindt onderdak bij de weduwe Marie. Het dorp spreekt er schande van, maar de vreemdeling ontpopt zich als een aardige, behulpzame man, die bovendien goed kan koken en in het dorpje een restaurant begin. Prachtige sfeertekeningen en puntige dialogen maken dit album tot een boeiend geheel. Dit is het tweede, niet afzonderlijk leesbare album van een trilogie, waarvan het eerste deel, 'Marie', verscheen in 2006*.

Over Loisel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Régis Loisel (Saint-Maixent-l'École, 4 december 1951) is een Frans striptekenaar.

Biografie

Loisel begon in 1972 met het maken van strips. Hij werkte in het begin met verschillende schrijvers samen. In de vroege jaren 1970 leerde hij scenarist Serge Le Tendre kennen met wie hij later zijn bekende series zou maken. In 1975 maakten zij samen een paar pagina's van de latere serie op zoek naar de tijdvogel die gepubliceerd werden in het kortstondige tijdschrift 'Imagine'.

In 1984 koos Le Tendre, Loisel uit als tekenaar voor zijn nieuwe serie Op zoek naar de tijdvogel. De eerste publicatie van hun stripverhaal in het tijdschrift Charlie Mensuel bleek een overweldigend succes. De nadien verschenen vier albums werden in grote hoeveelheden verkocht en maakten van Loisel een beroemde tekenaar.

In 1989 maakte Loisel het erotisch album troebele begeerten (oorspronkelijk Trouble Fêtes), wa…Lees verder op Wikipedia