Boek
Nederlands

Een geschiedenis van Polen : de strijd van de witte adelaar

Ook verschenen als De strijd van de witte adelaar : geschiedenis van Polen

Louis Vos (auteur), Idesbald Goddeeris (auteur)

Een geschiedenis van Polen : de strijd van de witte adelaar

Ook verschenen als De strijd van de witte adelaar : geschiedenis van Polen

De geschiedenis van Polen neemt een belangrijke plaats in binnen die van Europa. Duitse Ostsiedlers en Teutonenridders, de concurrentie van de Jagiellonen met de Habsburgers om de dominantie over Centraal- Europa, de gouden renaissance-eeuw met Copernicus, de hopeloze strijd tegen het groeiende Rusland, de opstanden van de negentiende eeuw, de holocaust en de dissidentie tegen het communisme: zij
Titel
Een geschiedenis van Polen : de strijd van de witte adelaar
Ook verschenen als
De strijd van de witte adelaar : geschiedenis van Polen
Auteur
Louis Vos 1945- Idesbald Goddeeris
Uniforme titel
De strijd van de witte adelaar : geschiedenis van Polen
Taal
Nederlands
Editie
3de volledig herwerkte uitg.
Uitgever
Leuven: Acco, 2011
402 p. : ill.
ISBN
9789033480669 (paperback)

Besprekingen

De Leuvense hoogleraar Louis Vos (geb. 1945), specialist op het gebied van nationalisme en studentenbeweging in de 20ste eeuw, doceert al bijna twintig jaar met veel succes het vak 'Geschiedenis van Polen'. West-Europa en Polen zijn na de Tweede Wereldoorlog van elkaar vervreemd. Het Westen zag Polen als een doorsnee Oost-Europese volksdemocratie die deel uitmaakte van het saaie monolitische Sovjetblok. De laatste twee decennia kwam daar verandering in. De verkiezing van Karol Wojtyla tot Paus in 1978, het onwaarschijnlijke succesverhaal van Lech Walesa's vrije vakbond Solidariteit in 1980 en de spectaculaire coup van generaal Jaruzelski in 1981 plaatsten Polen centraal in de wereldactualiteit. In dat nieuwe kader groeide er een nauwe academische uitwisseling tussen de KU Leuven en de KU Lublin. De opleiding Slavistiek in Leuven kreeg naast haar Russische ook een Poolse poot met vakken over de Poolse geschiedenis, taal en literatuur.
Louis Vos heeft zijn bestaande cursussyllabus n…Lees verder
In dit standaardwerk bieden twee Leuvense historici een gedetailleerde en vakkundige inkijk in de Poolse geschiedenis. Zoals de titel laat vermoeden, ligt de focus vooral op de ontwikkeling van Polen als staatkundige entiteit, tegen de achtergrond van diverse conflicten met naburige staten en volkeren. In enkele inleidende deeltjes krijgt de lezer de nodige omkadering (onder meer Poolse uitspraakregels). Daarna wordt gefocust op het ontstaan van de Poolse staat in 966 en volgen we de verschillende stappen in de ontwikkeling van het land, die eeuwenlang parallel verliep met die van onze contreien. Sinds de tweede uitgave uit 2005 werd deze derde druk aangevuld met een stuk over de periode van 2005 tot 2010. Wat zich daartussen bevindt, is soms behoorlijk taaie lectuur, waardoor het boek vooral geschikt is als naslagwerk. De cultuurhistorische luikjes die elke periode afsluiten, zijn bovendien soms al te vrijblijvend. Verlucht met enkele zwart-witfoto's en kaarten. Achteraan volgen een …Lees verder

Over Louis Vos

Louis Vos (Mol, 31 december 1945) was hoogleraar geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Levensloop

Zijn specialisaties bevonden zich op het vlak van de Vlaamse Beweging, het nationalisme in België, de Europese studentenbewegingen en de Vlaamse katholieke jeugdbewegingen. Aan de K.U.Leuven doceerde hij Eigentijdse Geschiedenis, Geschiedenis van het Nationalisme in België en Geschiedenis van Polen. Sinds 1996 is hij ook voorzitter van het Studie- en Navorsingscentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij te Brussel.

Louis Vos was in het academiejaar 2007-2008 voorzitter van de Vereniging Academisch Personeel Leuven (VAPL). Vos geldt als de geestelijke zoon van Lode Wils, de bekende historicus die de historiografie over de Vlaamse Beweging in zijn eentje herschreef.

In oktober 2011 werd hij emeritus.

Bibliografie

Suggesties