Boek
Nederlands

De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog

Luc De Vos (auteur), Jean-Marie Sterkendries (auteur)
+1
De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog
×
De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog

De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog

Titel
De grote geopolitieke problemen na de Tweede Wereldoorlog
Auteur
Luc De Vos 1946- Jean-Marie Sterkendries
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2010
460 p. : ill.
ISBN
9789058267030 (paperback)

Besprekingen

In dit boek doen twee professoren aan de Belgische Koninklijke Militaire School een verdienstelijke poging om de verhoudingen tussen politieke macht en territorium vanaf 1945 in kaart te brengen. De ingewikkelde relaties en conflicten tussen staten en ideologische invloedssferen worden helder, neutraal en evenwichtig beschreven. Alle denkbare grote conflicten wereldwijd komen aan bod, te beginnen met wat de auteurs in een voorspel de 'dertigjarige oorlog 1914-1945' noemen. Deel één gaat dieper in op de periode van 1945 tot 1973, met de Koude Oorlog en de dekolonisatie. Vervolgens schetsen de auteurs de barsten in en het einde van de bipolaire wereld. Deel drie vangt aan met de Tweede Golfoorlog in 1990. Aan de hand van enkele conflicten gaan ze hier dieper in op de zin en onzin van militaire interventies. De auteurs bieden bij dat alles een panoramische blik op het wereldgebeuren. Een ambitieus boek, dat ondanks de onvermijdelijke hiaten een geslaagd handboek is voor iedereen die geïn…Lees verder

Over Luc De Vos

Luc De Vos (Oostende, 1946) is een Vlaams hoogleraar. Van opleiding is hij licentiaat Geschiedenis en doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte.

De Vos is buitengewoon hoogleraar Belgisch Buitenlands Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewoon hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, waar hij ook departementshoofd van het departement "Conflictstudies" is. Daarnaast is hij voormalig majoor van de Belgische krijgsmacht. Hij was destijds gestationeerd in West-Duitsland.

De Vos wordt door Vlaamse media dikwijls gevraagd commentaar te leveren bij militaire gebeurtenissen. Hij was van 2000 tot 2010 president van de International Commission of Military History (ICMH). Op 4 juli 2012 ging Luc De Vos met emeritaat.

Publicaties (selectie)