Boek
Engels

The state of things, Brussels/Beijing

Luc Tuymans (redacteur), Weiwei Ai (redacteur), Di'an Fan (redacteur)
Catalogus bij een tentoonstelling van een Chinese en een Belgische hedendaagse beeldend kunstenaar, Ai Weiwei en Luc Tuymans.
Titel
The state of things, Brussels/Beijing
Redacteur
Luc Tuymans Weiwei Ai Di'an Fan
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
228 p. : ill.
Aantekening
Catalogus n.a.v. de tentoonstelling te Brussel (BOZAR) van 18 oktober 2009 tot 10 januari 2010
ISBN
9789020986839 (hardback)

Besprekingen

Dit Engelstalige boek gaat terug op een gelijknamige tentoonstelling in het Brusselse Bozar, die werd gecureerd door de Chinese kunstenaar Ai Weiwei en de Belgische schilder Luc Tuymans. In het kader van Europalia China werd er werk van zowel Belgische als Chinese hedendaagse kunstenaars getoond. Het boek opent met enkele voorwoorden, een aantal inleidende woorden door Philippe Pirotte en een motivatie door Ai Weiwei. In een dubbelinterview met de curatoren worden o.m. enkele vergelijkingen getrokken tussen de Belgische en Chinese artistieke context, maar echt inzichtrijk zijn die niet. De eigenlijke catalogus laat vooral zien dat de tentoonstelling een nogal arbitraire juxtapositie inhield. De vijftig deelnemende kunstenaars worden alfabetisch voorgesteld met enkele foto’s van hun werk. Opvallend aan de Chinese werken is de maatschappelijke betrokkenheid, die bij de Belgen veel minder direct is. Achteraan volgen personalia, fotocredits en een dankwoord. Een mooi uitgegeven boek, dat …Lees verder

Over Luc Tuymans

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcwathieu

Luc Tuymans (Mortsel, 1958) is een Belgisch kunstschilder. Hij werkt in Antwerpen en is gehuwd met Carla Arocha, een kunstenares uit Venezuela. Tuymans is een belangrijk figuur in de generatie van Europese figuratieve schilders die roem verwierven op een moment dat velen geloofden dat een aloud medium zoals schilderkunst niet langer relevant was vanwege het nieuwe digitale tijdperk.

Situering

Tuymans is bekend van zijn schilderijen die onze relatie met de geschiedenis verkennen en ons confronteren met ons vermogen om deze blijkbaar te negeren. Veel van Tuymans' werk gaat over morele complexiteit, meer bepaald het naast elkaar bestaan van ‘goed’ en ‘kwaad’. Zijn onderwerpen variëren van grote historische gebeurtenissen zoals de Wereldoorlog II en de Holocaust tot het schijnbaar onbelangrijke of banale, zoals bijvoorbeeld behangpapier, kerstdecoratie of alledaagse voorwerpen.

De figuratieve schilderijen van de kunstenaar be…Lees verder op Wikipedia