Boek
Nederlands

De kracht van Ajajatsoe

Marc De Bel (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
De kracht van Ajajatsoe
×
De kracht van Ajajatsoe De kracht van Ajajatsoe
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Na een onplezierig verblijf in een vakantiekolonie brengt Alexander met een oom een avontuurlijk bezoek aan bevriende bergpapoea's in Irian Jaya. Vanaf ca. 11 jaar.
Extra onderwerp
avontuur, humor
Titel
De kracht van Ajajatsoe / Marc de Bel ; met tek. van Harmen van Straaten
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Tingel, 2006 | Andere uitgaves
288 p. : ill.
ISBN
90-77060-24-3 9789077060247

Besprekingen

Wat meteen opvalt in de schriftuur van Marc De Bel (geb. 1954) is zijn bijzondere aandacht voor zwakkeren in de maatschappij: onvoorwaardelijk kiest de auteur partij voor het kind, het dier of de natuur. De kinderen in De Bels boeken vormen vaak het doelwit van pesterijen of doen het allesbehalve goed op school (bv. Stuffie in het gelijknamige boek of Alexander in De kracht van Ajajatsoe). In de fantastische wereld van De Bels boeken krijgen ze echter een glansrol toebedeeld. Tegenover de doortastende hoofdpersonages, die sympathie opwekken bij de lezer, plaatst De Bel de volwassenen. Zij worden opgedeeld in twee categorieën: ofwel vertegenwoordigen ze gezag en zijn ze kwaadaardig, ofwel zijn het fantasten en dromers die enig respijt krijgen. Zo wordt de naïeve maar goedaardige oom Harry in De knetterkwabmachine door de kinderen Timmy en Hanne als een held aanbeden, terwijl hun moeder spreekt over een "idioot" en een "straatkat". Ook volwassenen die handelen op het nivea…Lees verder
Dit boek speelt tegen de voor een jeugdboek ongewone achtergrond van Irian Jaya. Het is een dik, lekker in de hand liggend boek en vormt het vervolg op 'Het ei van Oom Trotter'*, een boek dat voorafgaand per se gelezen moet worden, anders zal men grote delen moeilijk kunnen begrijpen. Vanuit een vakantiekolonie, waar hij getreiterd wordt, gaat Alexander (A'JaJatsoe in Papoeataal) samen met zijn oom naar Irian Jaya waar ze avonturen beleven met diverse Papoeastammen, sprekende krokodillen en ongure huurlingen die het tropisch bos kappen ten behoeve van olieboringen. De fantasierijke, veelschrijvende Vlaamse auteur verbleef zelf negen maanden op het eiland. Het is een onoverzichtelijk verhaal geworden met vreemde metaforen en tot vervelens toe herhaalde scheldwoorden in hoofdstukken van soms maar een à twee pagina's. Sprekende krokodillen en talloze andere onwaarschijnlijkheden contrasteren sterk met de soms plat-realistische sfeer van enkele passages. De grijsgetinte, eigentijdse illus…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties