Het verhaal van Hebbert Wezel

Marc De Bel (auteur), Charles Dickens (naar het werk van), Marijke Meersman (illustrator)
Tijdens het Midwinternachtfeest vertelt de stamvader van de Boeboeks over de vrekkerige Hebbert Wezel die geen oog heeft voor de noden van zijn buren. Prentvertelling met grote illustraties in pasteltinten. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Het verhaal van Hebbert Wezel / Marc de Bel ; ill. Marijke Meersman en Luc Sauviller ; naar het klassieke kerstverhaal A Christmas carol van Charles Dickens
Auteur
Marc De Bel
Naar het werk van
Charles Dickens
Illustrator
Marijke Meersman Luc Sauviller
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Tingel, 2003 | Andere uitgaves
[80] p. : ill.
ISBN
90-77060-30-8 9789077060308

Andere formaten:

Besprekingen

Wat meteen opvalt in de schriftuur van Marc De Bel (geb. 1954) is zijn bijzondere aandacht voor zwakkeren in de maatschappij: onvoorwaardelijk kiest de auteur partij voor het kind, het dier of de natuur. De kinderen in De Bels boeken vormen vaak het doelwit van pesterijen of doen het allesbehalve goed op school (bv. Stuffie in het gelijknamige boek of Alexander in De kracht van Ajajatsoe). In de fantastische wereld van De Bels boeken krijgen ze echter een glansrol toebedeeld. Tegenover de doortastende hoofdpersonages, die sympathie opwekken bij de lezer, plaatst De Bel de volwassenen. Zij worden opgedeeld in twee categorieën: ofwel vertegenwoordigen ze gezag en zijn ze kwaadaardig, ofwel zijn het fantasten en dromers die enig respijt krijgen. Zo wordt de naïeve maar goedaardige oom Harry in De knetterkwabmachine door de kinderen Timmy en Hanne als een held aanbeden, terwijl hun moeder spreekt over een "idioot" en een "straatkat". Ook volwassenen die handelen op het nivea…Lees verder
Alle dieren van het Biezebos verzamelen zich voor het Midwinternachtfeest. Opa Kakadoris, de stamvader van de Boeboeks, vertelt er een verhaal over de vrekkige Hebbert Wezel die geen oog heeft voor de noden van zijn buren. Wanneer hij tijdens het Midwinternachtfeest bezoek krijgt van drie geesten komt hij tot inkeer. Hij deelt royaal met zijn buren en krijgt zo nieuwe vrienden. Het verhaal is een bewerking van het kerstverhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens. De auteur herschreef deze klassieker op maat van de Boeboeks – grappige, groene wezentjes – waarover hij al verscheidene boeken voor wat oudere kinderen schreef. De teneur van het verhaal is moraliserend en wat melig maar de expressieve dierenfiguren maken veel goed. Aandacht voor details en het gebruik van een beeldende taal met veel adjectieven zorgen voor een sfeervolle beschrijving van gebeurtenissen, personages en decor. De bladzijden hebben een vlekkerig, perkamentachtig cachet; Opa Kakadoris vond het mensenboek nam…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties