Boek
Nederlands

Lavoisier : de revolutie in de scheikunde

Marco Beretta (auteur)
+1
Lavoisier : de revolutie in de scheikunde
×
Lavoisier : de revolutie in de scheikunde Lavoisier : de revolutie in de scheikunde

Lavoisier : de revolutie in de scheikunde

In de reeks:
Populair-wetenschappelijke biografie van de Franse scheikundige Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794), de grondlegger van de moderne chemie.
Titel
Lavoisier : de revolutie in de scheikunde
Auteur
Marco Beretta
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Lavoisier : la rivoluzione chimica
Uitgever
Amsterdam: Natuur en Techniek, 2003
149 p. : ill.
ISBN
90-76988-11-0

Besprekingen

Misschien herinner je uit de lessen scheikunde nog dat er zoiets bestaat als de wet van Lavoisier. Maar weet je ook waar die wet voor stond? Nee? Dit is het lot van talrijke wetenschappers. Je wordt vereeuwigd als de naam van een wet die studenten met veel tegenzin uit het hoofd moeten leren, maar voor de échte betekenis van de wet, laat staan van het leven van die wetenschapper, is vaak geen plaats in de eindtermen. Van de grote geesten wier levensverhaal aan bod zullen komen in de reeks 'Wetenschappelijke Biografie', geniet Lavoisier wellicht het minst bekendheid bij het grote publiek. Nochtans was zijn invloed op de scheikunde even ingrijpend als die van Darwin op de biologie. Net zoals Darwin met zijn evolutietheorie de rommelige archiefkasten van de biologie in één keer opruimde, zo verdreef Lavoisier de kwakzalverij uit scheikunde en hervormde het tot een modern onderzoeksdomein. Misschien helpt een biografie als deze om Lavoisier in ere te herstellen.

De beruchte wet van…Lees verder
De vierde aflevering in de serie 'Wetenschappelijke biografie' van Natuur & Techniek beschrijft leven en werk van de scheikundige Antoine Laurent Lavoisier. De in Parijs geboren wetenschapper is de grondlegger van de moderne scheikunde. Hij maakte gebruik van gestandaardiseerde experimentele opstellingen waarmee hij onder meer het bestaan van zuurstof en ander gassen aantoonde. Verder schreef hij een overzicht voor de indeling van de elementen en publiceerde hij de grondbeginselen van de chemie. De wet van Lavoisier formuleert het principe van behoud van massa: voor en na een chemische reactie is de kwantiteit van de gebruikte stoffen gelijk. Lavoisier werd uiteindelijk slachtoffer van de Franse Revolutie. Als buskruitbeheerder in dienst van de monarchie werd hij in 1794 onthoofd. Ondanks dit tragische einde een prachtig boek over het leven van de Franse wetenschapper, maar ook over de wetenschap in Frankrijk van voor de revolutie, rijk voorzien van relevante illustraties. Wel een ech…Lees verder