Boek
Nederlands
De persoonlijkheid van een bekende Britse acteur verandert enorm nadat hij in een Londense pub is neergeslagen.
Extra onderwerp
Psychologische literatuur
Titel
De gele hond
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Gert Jan De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Yellow dog
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Olympus, 2013 | Andere uitgaves
285 p.
ISBN
9789046704325 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een moderne, vrouwvriendelijke acteur/schrijver wordt in elkaar geslagen en verandert door hersenletsel in een seksbeluste bruut. De Engelse koning wordt gechanteerd met naaktopnamen van zijn 15-jarige dochter. De seksueel gefrustreerde reporter van een schandaalblad krijgt liefdevolle boodschappen in sms-taal van een lezeres. Aan boord van een vliegtuig dreigt een ramp als in het ruim een lijk op drift raakt. Dit zijn de vier plotlijnen in de zoals gewoonlijk door het nodige rumoer omgeven roman van de Engelse schrijver, waarvan er drie uiteindelijk samenkomen. De door de een als enfant terrible, door de ander als wonderkind van de Engelse letteren beschouwde Amis (1949) spaart zijn lezers niet in deze kritische kijk op de chaotische 21ste eeuw ('iets waaruit je wilde ontwaken – aan wilde ontsnappen'), waarin porno, geweld en eigenbelang regeren. Hij is bij vlagen virtuoos, maar weet in dit keiharde, cynische boek geen maat te houden en uiteindelijk is het zowel qua plot als stilist…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia