Boek
Nederlands

De informatie

Martin Amis (auteur), Gerrit De Blaauw (vertaler)
Een mislukte Londense romanschrijver smeedt complotten om een succesvolle collega en vriend te gronde te richten.
Onderwerp
Vriendschap, Jaloezie
Titel
De informatie
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Gerrit De Blaauw
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The information
Editie
3
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Pandora, 2011 | Andere uitgaves
335 p.
ISBN
9789025429034 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Richard Tull is als schrijver aan lager wal geraakt. Hij komt nauwelijks tot schrijven en verdient een grijpstuiver met het recenseren van romans. Zijn vriend Gwyn Barry daarentegen heeft het geluk dat een middelmatige roman gigantische verkoopcijfers bereikt. Tull begint zijn vriend te haten en het succes van de man wordt een obsessie. Met allerlei middelen probeert hij Barry's carrière te beïnvloeden; hij zoekt zelfs de hulp van criminele elementen. Als Tull gevraagd wordt een groot artikel over Barry te schrijven, ziet hij zijn kans schoon. Maar hoe meer informatie hij over Barry verzamelt, des te meer inzicht krijgt hij in zijn eigen falen. Behalve de twee hoofdpersonen laat Amis een hele rij nevenfiguren van allerlei pluimage de revue passeren, van snobistische kunstenaars tot en met de meest louche onderwereldfiguren die het boek alleen nog maar aantrekkelijker maken. Het eigen, soms experimentele, vaak geestige taalgebruik van Amis is bijzonder knap vertaald. Zeer kleine druk.

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia