Boek
Nederlands

Het tweede vliegtuig

Martin Amis (auteur)
+1
Het tweede vliegtuig
×
Het tweede vliegtuig Het tweede vliegtuig

Het tweede vliegtuig

Genre:
Compilatie van kritische artikelen van de Engelse prozaschrijver, sinds de aanval op de Twin Towers op 11 september 2001, over het moslim-fundamentalisme en het daaruit voortvloeiende terrorisme.
Titel
Het tweede vliegtuig
Auteur
Martin Amis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The second plane : September 11 2001-2007
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2008
191 p.
Aantekening
Omslagondertitel: Veertien reacties op 11 september
ISBN
9789025428471

Besprekingen

Martin Amis (1949), schrijver van romans en essays, wil soms graag in Engeland de dwarse geest uithangen. In de hier gebundelde veertien krantenstukken, geschreven na de aanslag op de Twin Towers, deelt hij de warrige meningen van veel zelfbenoemde wereldscheidsrechters. Hij noemt zich niet 'islamofoob', maar ‘islamismofoob’, op basis van het onderscheid tussen de islam en moordzuchtige islamieten – hun extremisme heet bij hem horrorisme. Wat hem in ‘dit Tijdperk van de Verdwenen Normaliteit’ fascineert, is het fenomeen van de radicale moordzucht. Amis is niet vies van grote woorden en grote lijnen; hij lijkt minder geïnteresseerd in slachtoffers dan in de leiders – zo is er een uitgemolken verslag van de week dat hij optrekt met Tony Blair, tot in Amerika en Bagdad. Doodsdrift (‘thanatisme’) is ook het thema van twee verhalen tussen de commentaren en boekbesprekingen: de ene keer een inleving in een van de dubbelgangers van de zoon van Sadam; de andere keer in het hoofd (vol hoofdpij…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia