Boek
Engels

House of meetings

Martin Amis (auteur)

House of meetings

Memoires van een verbitterde Russische migrant die na ruim twintig jaar terugkeert naar zijn geboorteland waar hij vlak na de Tweede Wereldoorlog door het Stalinregime tot jarenlange dwangarbeid in een Siberisch werkkamp werd veroordeeld.
Titel
House of meetings
Auteur
Martin Amis
Taal
Engels
Uitgever
London: Cape, 2006
198 p.
ISBN
0-224-07609-4 9780224076098

Andere talen:

Besprekingen

Een verbitterde bejaarde Russische migrant die zijn geboorteland ruim twintig jaar geleden verliet, keert in 2004 terug naar Rusland waar hij en zijn jongere halfbroer vlak na de Tweede Wereldoorlog door het Stalinregime tot jarenlange dwangarbeid in een Siberisch werkkamp werden veroordeeld. Die confrontatie met het verleden roept pijnlijke herinneringen bij hem op aan de bestialiteit waartoe de mens, inclusief hijzelf, in staat is en aan de verwrongen band met zijn halfbroer, omdat beiden verliefd werden op dezelfde jonge joodse vrouw, wat hun verdere leven heeft getekend. De auteur presenteert het verhaal als de op schrift gestelde memoires van de hoofdfiguur, waarin deze zich tot zijn Amerikaanse stiefdochter richt om zijn stilzwijgen te doorbreken. Zoals wel vaker het geval is in het oeuvre van deze vooraanstaande Britse auteur, schetst hij hier een somber mensbeeld. De complexiteit van het verhaal vergt inspanning van de lezer. Maar die moeite wordt ruimschoots beloond, want Ami…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia