Boek
Nederlands

Nachthuis

Martin Amis (auteur)
Memoires van een verbitterde Russische migrant die na ruim twintig jaar terugkeert naar zijn geboorteland waar hij vlak na de Tweede Wereldoorlog door het Stalinregime tot jarenlange dwangarbeid in een Siberisch werkkamp werd veroordeeld.
Titel
Nachthuis
Auteur
Martin Amis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
House of meetings
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2007
256 p.
ISBN
9789025426644

Andere talen:

Besprekingen

De hoofdpersoon van deze roman is een zesentachtigjarige Russische man die nogal een verleden heeft: eerst een held tijdens de Tweede Wereldoorlog, daarna vele jaren in een strafkamp in de poolcirkel doorgebracht, na de dood van Stalin in Moskou terechtgekomen en ten slotte via Amerika naar Rusland teruggekomen om daar te sterven. Dit boek schrijft hij aan zijn stiefdochter, en aan haar probeert hij de tragiek van zijn leven uit te leggen: de enige vrouw van wie hij ooit heeft gehouden koos niet voor hem, maar voor zijn zwakkere, pacifistische broer. Deze driehoek geeft het verhaal zijn dramatische structuur, maar wat het boek zo intens maakt is de beschrijving van de goelag en het onderliggende systeem, de uitzichtloosheid van een bestaan waarin je slachtoffer óf beul bent (en in beide gevallen moreel verloren), en de eeuwige apathie van de Russische volksaard die steeds maar weer berust in zogenaamd onafwendbare ellende (althans volgens Amis). Een rauwe en aangrijpende roman, zeer g…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia