Boek
Nederlands

Rachel : een document

Martin Amis (auteur), R.J.H. Jonkers (vertaler)
Een 19-jarige jongen heeft veel aspiraties, zoals in Oxford studeren en met een oudere vrouw slapen.
Onderwerp
Adolescentie
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Rachel : een document
Auteur
Martin Amis
Vertaler
R.J.H. Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Rachel papers
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Contact, 2020 | Andere uitgaves
286 p.
ISBN
9789025468903 (paperback)

Besprekingen

De literatuur wemelt van de adolescentieromans over cynische pubers met een blanke, romantische pit. Amis (1949) lijkt in zijn debuutroman uit 1973 deze romantisering van de jeugd te parodiëren door die blanke pit, waarop de lezer inmiddels reflexmatig anticipeert, achterwege te laten. Zijn 19-jarige, fysiek onaantrekkelijke maar zeer zelfverzekerde, om niet te zeggen narcistische, hoofdpersoon Charles Highway heeft schrijversaspiraties en houdt over allerlei onderwerpen notitieboekjes bij. William Blake is zijn literaire leid-ster en hij stelt een orgasme uit door in gedachten T.S. Eliot te citeren. Naast zijn streven het toelatingsexamen voor Oxford te halen, wil hij vóór zijn 20e een oudere vrouw in bed te krijgen (jongere heeft hij al genoeg gehad). Die vrouw vindt hij in Rachel, een iets oudere, lichtelijk exotische schoonheid. Maar uiteindelijk is een béétje onsmakelijke lichamelijkheid al voldoende om afstand van haar te nemen. Een nare jongen, maar dat heb je als lezer aanvank…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia