Boek
Engels

Yellow dog

Martin Amis (auteur)
De persoonlijkheid van een bekende Britse acteur verandert enorm nadat hij in een Londense pub is neergeslagen.
Titel
Yellow dog
Auteur
Martin Amis
Taal
Engels
Uitgever
London: Cape, 2003
340 p.
ISBN
0-224-05061-3 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Als de bekende Engelse acteur Xan Meo in een pub in Londen is neergeslagen verandert zijn persoonlijkheid enorm. Van de aardige man van een Amerikaanse academica verandert hij in een afschuwelijke macho die zijn vrouw slaat en wil verkrachten en seksuele belangstelling krijgt voor zijn dochter van vier. Nadat zijn vrouw hem het huis heeft uitgezet, maakt hij een ontwikkeling door en komt in het reine met ervaringen uit het verleden. Daardoor wordt hij weer zijn oude ik en krijgt een nieuwe kans in zijn gezin. De heel belangrijke Engelse auteur (1949) beschrijft in zijn romans vaak expliciet het gewelddadige leven in de grote stad. In deze sterke roman is de verhaallijn zeer geraffineerd verbonden met drie subplots, o.a. over koning Henry IX van Engeland wiens dochter in bad is gefotografeerd en over een derderangs journalist die zijn gram wil halen. Beter dan de plot nog is de virtuoze stijl en de scherpe observatie van een door geld, seks, misdaad en de pers beheerste wereld. Ook Ami…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia