Boek
Nederlands

Zwaar water en andere verhalen

Martin Amis (auteur), Gerrit De Blaauw (vertaler)
+1
Zwaar water en andere verhalen
×
Zwaar water en andere verhalen Zwaar water en andere verhalen
Genre:
'Zwaar water' is een verhalenbundel waarin Martin Amis met grenzeloze fantasie niet-bestaande werelden schept en de bestaande werkelijkheid omkeert. Hij houdt die werkelijkheid (en zijn lezer) een vaak komische, maar genadeloze spiegel voor. Deze bundel bevestigt wederom dat hij een van de meest veelzijdige en getalenteerde schrijvers van zijn generatie is.

Extra onderwerp
verhalen
Titel
Zwaar water en andere verhalen
Auteur
Martin Amis
Vertaler
Gerrit De Blaauw
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Heavy water and other stories
Uitgever
Amsterdam: Pandora, 2011 | Andere uitgaves
224 p.
ISBN
9789025429041 (paperback)

Besprekingen

Martin Amis (1949) zet zijn lezers graag op het verkeerde been. Dat was zo in zijn wrange detectiveparodie 'Nachttrein' (1997), en dat is ook zo in deze verhalen. Hij schept met grenzeloze fantasie niet-bestaande werelden en keert de bestaande werkelijkheid om. Met beide literaire procédé's houdt hij die werkelijkheid (en zijn lezer) een vaak komische, maar genadeloze spiegel voor. In 'Carrièreplanning' treffen we naast een armlastige, naar publicatie smachtende scriptschrijver een dichter die gevierd wordt als een popster en schatrijk wordt van zijn kleine oeuvre. Ronduit beklemmend is het Kafkaeske 'Dentons dood'. 'Tellen' gaat over de oversekste Vernon, die na de meest bizarre erotische experimenten impotent raakt. Gevoelig en schrijnend is het titelverhaal 'Zwaar water' over een cruise van een moeder met haar volwassen zwakzinnige zoon. 'Heteroliteratuur' is een wat flauwe omkering naar een complete homowereld met een getto voor gediscrimineerde hetero's, en het slotverhaal dat st…Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia