Dvd
Engels

A personal journey with Martin Scorsese through American movies

Martin Scorsese (regisseur), Michael Henry Wilson (regisseur)

A personal journey with Martin Scorsese through American movies

Genre:
Overzicht van de Amerikaanse filmgeschiedenis tot 1969, gepresenteerd door en met commentaar van Martin Scorsese
Titel
A personal journey with Martin Scorsese through American movies / a film by Martin Scorsese and Michael Henry Wilson
Regisseur
Martin Scorsese Michael Henry Wilson
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Lumière, 2007
1 dvd-video : kleur en zw/w.
Speelduur
224 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019000646

Besprekingen

Er zijn veel boeken geschreven over de geschiedenis van de speelfilm. Daartegenover zijn vreemd genoeg nauwelijks filmdocumentaires gewijd aan dit onderwerp. Terwijl film juist het medium bij uitstek hiervoor is vanwege de mogelijkheid ook filmfragmenten te vertonen. Het is een man uit de praktijk, de regisseur Martin Scorsese, die het verhaal van de Amerikaanse film uit de doeken doet, vanaf de beginjaren tot 1969. Vanuit verschillende invalshoeken, kijkt Scorsese naar belangrijke ontwikkelingen en keerpunten in de geschiedenis van de Amerikaanse film, waarin hij de regisseur centraal stelt. Dat is terug te vinden in de hoofdstukindeling zoals ‘de regisseur als verteller’, ‘de regisseur als illusionist’, waarin hij de invloed van de technische vernieuwingen bespreekt. Daarnaast zijn er hoofdstukken, zoals ‘Musical’ en ‘Western’ die verwijzen naar typisch Amerikaanse filmgenres. Uit zijn betoog spreekt een grote bevlogenheid en kennis, ook ten aanzien van minder bekende films. De docu…Lees verder

Over Martin Scorsese

CC BY 3.0 - Foto van/door Siebbi

Martin Charles Scorsese (Queens (New York), 17 november 1942) is een Amerikaans filmregisseur van Siciliaanse komaf. Hij is tevens actief als filmproducent, documentairemaker en scenarioschrijver en treedt soms op als acteur.

Levensloop

Scorsese studeerde aan de filmschool van de New York University (BA in Engels in 1964 en MA in film in 1966), waarbij hij korte films maakte, waaronder een beroemde, The Big Shave. Hij maakte zijn eerste avondvullende film, Who's That Knocking At My Door? met zijn mede-student Harvey Keitel. Sindsdien raakte hij bevriend met de zogenaamde "movie brats" van de jaren zeventig: Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas en Brian De Palma. Door De Palma raakte hij bevriend met Robert De Niro, met wie hij in vele projecten samenwerkte. Scorsese was in deze periode ook een van de editors van de film Woodstock.

In 1972 regisseerde Scorsese Boxcar Bertha voor…Lees verder op Wikipedia