Boek
Nederlands

De ondergang van de Batavia

Mike Dash (auteur), Tinke Davids (vertaler)
Historische studie van de muiterij op en de gruwelijke gebeurtenissen na de schipbreuk van de Oostindie͏̈vaarder 'Batavia' op de rotsen van West-Australie͏̈ in 1629.
Titel
De ondergang van de Batavia
Auteur
Mike Dash
Vertaler
Tinke Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Batavia's graveyard
Editie
16
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2013
464 p.
ISBN
9789029514088 (paperback)

Besprekingen

In december 1628 vertrekt de Oost-Indiëvaarder Batavia, op zijn maidentrip naar de Nederlandse handelsnederzetting op het eiland Java, zeven maanden later, in de vroege uren van 4 juni 1629, loopt het schip op een koraalrif. De scheepsramp van de Batavia in 1629 lijkt op een gecombineerd voorspel van wat in latere tijden de Bounty en de Titanic zou overkomen.

titel

ondertitel

De maanden die aan de tragische ondergang van de Batavia vooraf gingen en de maanden die erop volgden, vormen het onderwerp van deze historische roman, die door zijn nauwgezette constructie van feiten en omstandigheden, veeleer de omschrijving 'historische reconstructie' verdient, ware het niet dat de gedreven vertelstijl en de degelijke psychologische analyse van de personages aansluiten bij de techniek van verfijnde romankunst.

Mike Dash schetst niet alleen de fysieke gebeurtenissen en de hierbij betrokken personen, hij hangt ook een treffend beeld op van het tij…Lees verder
In 1629 leed de Batavia, een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, voor de kust van Australië schipbreuk. Naast zeelui en notabelen bevond zich aan boord ook de gelukszoeker Jeronimus Cornelisz, van beroep apotheker maar in feite een verzamelaar van geheimzinnige drankjes en vooral vergiften. Zodra de overlevenden de kust van een klein eiland hebben bereikt, ronselt de gewetenloze Cornelisz een paar leeghoofdige helpers en slacht een aantal bewoners af. Zo begint zijn tirannieke en extreem gewelddadige bewind, dat pas met de komst van een reddingsschip wordt beëindigd. Dit historische geval wordt door de Engelse historicus Mike Dash zeer uitgebreid en met een enorm (maar eveneens zeer leesbaar) notenapparaat naverteld. De gebeurtenissen zijn dikwijls zo bloederig dat zelfs de meest geharde lezer er beroerd van zal worden, maar het resultaat is een zeer indrukwekkend en compleet boek. Kleine druk.