Boek
Nederlands

Vadertje en moedertje spelen

Nannie Kuiper (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
Vadertje en moedertje spelen
×
Vadertje en moedertje spelen Vadertje en moedertje spelen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Sterre en Storm spelen vadertje en moedertje en krijgen zelfs een baby. Prentenboek met warme tekeningen in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Spelen ; kleuters
Titel
Vadertje en moedertje spelen / tekst Nannie Kuiper ; tek. Dagmar Stam
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
90-258-5022-7

Besprekingen

4+ ? Storm en Sterre spelen 'vadertje en moedertje' met elkaar. Twee knuffels zijn hun kinderen, de pop onder Sterres T-shirt is het nieuwe kindje, dat nog tijdens het verhaaltje geboren wordt. De twee knuffels zijn jaloers op het nieuwe kindje en de eerste wasbeurt van het kleintje loopt speels uit op een omgegooid badje, maar uiteindelijk gaat het jonge ouderpaar met de drie kinderen wandelen en wordt er vooruitgekeken naar de aankoop van een huis met tuin in de straat. Nannie Kuiper heeft een bijzonder leuke mix gemaakt van kinderspel en modern oudergedrag: Storm en Sterre vertonen echt nog wel kindergedrag, maar het is heerlijk om te zien hoe de 'jonge' vader Storm bewust bepaalde taken naar zich toehaalt: de baby wassen, het flesje geven, de baby dragen bij de wandeling. Zijn vriendinnetje Sterre ziet het met genoegen gebeuren en denkt al met vrouwelijk doorzicht: "Hij doet zo zijn best".

Heel overtuigend wordt in het verhaaltje afgewisseld tussen kindergedrag (…Lees verder
Prentenboek waarin hét spel voor jonge kinderen van alle tijden op een heerlijke manier wordt vormgegeven. Sterre en Storm wonen dicht bij elkaar. Zij hebben het goed samen: zij begrijpen elkaar, zij vullen elkaar spelenderwijs aan, zij gunnen elkaar een eigen rol in het spel en zij zijn optimaal gericht op elkaars pure emoties. De knuffels Witje en Zwartje mogen ook meedoen, als hun kinderen, en op een gegeven moment besluiten vader Storm en moeder Sterre er zelfs een pop als derde kind bij te nemen. Na de fantastische geboorte van Anna volgt er een drukke tijd van verzorgen, echtelijk onbegrip en - tegelijkertijd ook - dolle pret. Tekst en illustraties staan beide borg voor topkwaliteit: het verhaal wordt verteld in ritmische verzen op rijm, de zinnetjes zijn kort en beeldend en ontlokken de (voor)lezer vaak een glimlach; de zachtgekleurde illustraties zijn pakkend opgebouwd vanaf de basis van de (dubbel)pagina en vervluchtigen hoger op de bladzijde in een zachte achtergrondkleur; z…Lees verder

Vadertje en moedertje spelen

Sterre en Storm spelen vadertje en moedertje. De knuffels Witje en Zwartje zijn de kinderen en het gaat er heel vrolijk aan toe. Maar dan wordt er een zusje geboren en de spanningen in het gezin stijgen. De ouders maken ook wel eens ruzie en de kinderen zijn niet altijd even braaf en tevreden. Hoe zou het er later aan toe gaan? Het is een vrolijk en voor zowel kleuters als ouders herkenbaar boekje. Kinderen doen graag hun ouders na en ze weten blijkbaar best dat ze niet altijd even braaf en gehoorzaam zijn. Maar in dit boekje zie je ook dat ouders zelf niet altijd een even goed voorbeeld geven. Soms is het verhaal een beetje melig en stereotiep wat het rollenpatroon betreft en het geheel komt te echt en bijna volwassen over. De tekst staat op rijm en dat geeft uiteraard ritme aan het gebeuren. De typische kleurrijke tekeningen van Dagmar Stam zijn niet echt speciaal, maar leuk voor kinderen. De figuurtjes hebben steeds dezelfde expressie en lachende of boze gezichtjes. Variatie in het…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties