Boek
Nederlands

Berlijn 1936 : een zomer in Hitlers Duitsland

Oliver Hilmes (auteur), Rob Hartmans (vertaler)
+1
Berlijn 1936 : een zomer in Hitlers Duitsland
×
Berlijn 1936 : een zomer in Hitlers Duitsland Berlijn 1936 : een zomer in Hitlers Duitsland

Berlijn 1936 : een zomer in Hitlers Duitsland

Tijdsbeeld van Berlijn tijdens de Olympische Spelen van 1936 aan de hand van de belevenissen van historische personen.
Titel
Berlijn 1936 : een zomer in Hitlers Duitsland
Auteur
Oliver Hilmes
Vertaler
Rob Hartmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Berlin 1936 : Sechzehn Tage im August
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2016
318 p. : ill.
ISBN
9789026337109 (paperback)

Besprekingen

Gebaseerd op dagboeken, krantenberichten en andere historische bronnen schetst de in Duitsland bekende biograaf de zestien dagen van de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Afwisselend komen de dagelijkse belevenissen van diverse historische personen aan bod. Het betreft politici als Goebbels, een uitgever, schrijvers, personen uit de jetset, maar ook relatief anonieme burgers. Dit procédé zorgt voor een levendig tijdsbeeld en leest als een roman. Fascinerend toont de auteur aan hoe Berlijn nog even de schijn van een liberale stad hoog houdt en het naziregime de wereld geraffineerd een rad voor ogen draait, terwijl het intussen nieuwe terreur voorbereidt. Met enkele foto's in zwart-wit, eindnoten en een overzicht van bronnen en literatuur.

Over Oliver Hilmes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Animagus

Oliver Hilmes (Viersen, 1971) is een Duitse historicus, politicoloog, biograaf, publicist en cultuurmanager. Hij woont in Berlijn.

Biografie

Oliver Hilmes studeerde geschiedenis, politicologie en psychologie aan de Sorbonne en de universiteiten van Marburg en Potsdam. Hij promoveerde bij Christoph Kleßmann op de twintigste eeuw. Zijn biografieën over de Beierse koning Lodewijk II, Cosima Wagner (de echtgenote van de componist Richard Wagner) en Alma Mahler-Werfel (echtgenote van culturele grootheden als Gustav Mahler, Walter Gropius en Franz Werfel) waren bestsellers. De tweede biografie werd zelfs met twee internationale prijzen bekroond. In Berlin 1936 becommentarieerde hij in 2016 de recent gevonden bewonerskaart van de Joodse Richard Friedländer. In dat document stond dat Friedländer de biologische vader zou zijn van Magda Goebbels, de vrouw van Joseph Goebbels.

Van 1996 tot 2013 werkte Hilmes tevens als zakelij…Lees verder op Wikipedia