Boek
Nederlands

Bloemetjes voor Jolien

Peter Henderix (auteur), Anne Westerduin (illustrator)
+1
Bloemetjes voor Jolien
×
Bloemetjes voor Jolien Bloemetjes voor Jolien
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De moeder van Jolien is erg ziek. Wanneer ze zich slecht voelt, is ze triest en snel boos. Gelukkig weet Yildiz, de Arabische buurvrouw, Jolien op te fleuren. Maar Joliens moeder houdt niet zo van mensen die een hoofddoek dragen.
Titel
Bloemetjes voor Jolien
Auteur
Peter Henderix
Illustrator
Anne Westerduin
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2012
57 p. : ill.
ISBN
9789044818314 (hardback)

Besprekingen

Peter Henderix, een jonge journalist bij de krant Het Nieuwsblad, debuteerde met Bloemetjes voor Jolien als jeugdboekenauteur. Het thema, de naderende dood van een ouder, is al geen gemakkelijk onderwerp, maar staat bovendien ook nog eens zeer dicht bij de ervaring van de auteur. Jolien vertelt over de laatste maanden uit het leven van haar ongeneeslijk zieke moeder en over haar goede verstandhouding met hun Irakese buurvrouw Yildiz. Als het ernaar uitziet dat haar moeder niet meer terugkeert uit het ziekenhuis, verhuist Jolien naar Yildiz. De bloemetjes uit de titel zijn de bloemetjes op de hoofddoek van Yildiz. Jolien krijgt de hoofddoek nadat Yildiz die liefdevol om haar hoofd heeft gedaan, zodat Jolien niet nog natter, en misschien wel ziek wordt van de regen. Jolien doet de hoofddoek soms op. Hoewel Joliens moeder het niet zo op hoofddoeken heeft, kent ze er op haar sterfbed wel een bijzondere betekenis aan toe.
Henderix schreef een geslaagd debuut, waarin hij…Lees verder
Jolien vertelt over de laatste maanden uit het leven van haar ongeneeslijk zieke moeder en haar goede verstandhouding met haar buurvrouw, de Irakese Yildiz. Als het ernaar uitziet dat haar moeder niet meer terugkeert uit het ziekenhuis, verhuist Jolien naar Yildiz. De bloemetjes uit de titel zijn de bloemetjes op de hoofddoek van Yildiz. Jolien krijgt de hoofddoek nadat Yildiz die liefdevol om haar hoofd heeft gedaan, zodat ze niet nog natter, en misschien wel ziek wordt van de regen. Henderix, journalist bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, debuteert met dit verhaal als jeugdboekenauteur. Een zeer geslaagd debuut, waarin de auteur zonder veel omhaal van woorden de gedachten en gevoelens van Jolien weergeeft, de liefdevolle relatie met haar moeder en Yildiz, als ook het verdriet en de uiteindelijke berusting van de moeder. En passant doorbreekt hij met Yildiz het stereotype beeld van een moslimvrouw. De illustraties van Anne Westerduin en de (bijna) lege pagina’s tussendoor sluiten pe…Lees verder

Bloemetjes voor Jolien

Jolien beleeft de meest afschuwelijke vakantie van haar leven. Haar vader is aan de deur gezet, omdat hij “… altijd wankelde toen hij elke avond veel te laat thuiskwam van zijn werk.” (p. 8). En haar moeder huilt, draagt een pruik, hoest haar longen uit haar lijf, geeft de hele dag over, en treft regelingen voor haar dochter voor de dag dat zij er zelf niet meer zal zijn. Het is de Iraakse buurvrouw Yildiz die Jolien onder haar hoede zal nemen. Daar is Jolien blij om, want Yildiz betekent samen brood bakken, naar muziek luisteren, dansen, en andere leuke dingen doen. Maar het maakt het afscheid daarom natuurlijk niet minder zwaar.
Het boek kaart op een heel voorzichtige manier een loodzwaar thema aan voor jonge kinderen. Er wordt meer gesuggereerd dan gezegd, zowel tegen het hoofdpersonage als tegen de lezer. In de scène waarin Jolien in de klas vertelt over de voorbije vakantie en over haar mama die is weggegaan, is dit omfloersen ronduit storend: “ik weet alleen dat ze ergens …Lees verder