Boek
Nederlands

Neven : roman

Peter Middendorp (auteur)
+1
Neven : roman
×
Neven : roman Neven : roman
Genre:
Er is waarschijnlijk één straf erger dan de rolstoel, en dat is te moeten toezien hoe een ander in jouw plaats in die rolstoel zit, en daar voor altijd in zal moeten blijven zitten. Zonder te denken of te praten, met alleen wat geluiden af en toe, en soms een automatische beweging van een arm, een schouder of een been. (Vegetatief, hoort hij wel eens zeggen.) Dit alles denkt Robert Oosterhof als h
Onderwerp
Familie, Schuld, Liefde
Titel
Neven : roman
Auteur
Peter Middendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
173 p.
ISBN
9789403152219 (paperback)

Besprekingen

Gevecht met een geweten

Indringend beschrijft Peter Middendorp in zijn nieuwe roman Neven de tegenstrijdige gevoelens van een wiethandelaar met een zwaar belast geweten. De slotscène is majestueus.

Peter Middendorp heeft een voorkeur voor personages die niet zijn gezegend met een groot vermogen zich te hechten, of zich verwant te voelen met hun naasten. Neem de puber die aan het woord is in Vertrouwd voordelig, de tragikomische roman waarmee Middendorp in 2014 doorbrak. Hij voelt geen affectie voor zijn vader, ziet zijn moeder nauwelijks staan en gedraagt zich als een ijskonijn wanneer hij voor het eerst met een meisje slaapt. In Jij bent van mij (2018) zitten we in het hoofd van een moordenaar die gedurende de jaren dat hij niet in verband wordt gebracht met de misdaad 'gewoon' blijft functioneren in gezin en werk.

In Neven liggen de kaarten net iets anders. Robert Oosterhof (verteller en hoofdpersoon) haat zijn vader en dat begrijp je wel, want die heeft zijn zoon flink wat meppen verkocht en stuurde hem zonder blikken of blozen een rekening voor de vloer die hij in het huis van zijn zoon legt. Zijn moeder is quantité négligeable.

In tegenstellin…Lees verder

Met dit werk kun je niet zomaar stoppen ★★★★☆

Indringend beschrijft Peter Middendorp in zijn nieuwe roman Neven de tegenstrijdige gevoelens van een wiethandelaar met een zwaar belast geweten. De slotscène is majestueus.

Peter Middendorp heeft een uitgesproken voorkeur voor personages die niet zijn gezegend met een groot vermogen zich te hechten, zich verwant te voelen met hun naasten. Neem de puber uit Emmen die aan het woord is in Vertrouwd voordelig, de tragikomische roman waarmee Middendorp in 2014 doorbrak. Hij voelt geen affectie voor zijn vader, ziet zijn moeder nauwelijks staan, heeft geen echte vrienden en gedraagt zich als een ijskonijn wanneer hij voor het eerst met een meisje naar bed gaat. In Jij bent van mij (2018) zijn we te gast in het hoofd van een verkrachter en moordenaar die gedurende de vele jaren dat hij niet in verband wordt gebracht met de misdaad 'gewoon' blijft functioneren in zijn gezin en in zijn werk.

In Neven liggen de kaarten net iets anders. Robert Oosterhof (verteller en hoofdpersoon) haat zijn vader en dat begrijp je wel, want die heeft zijn zoon flink wat meppen verkocht en stuurde hem, om nog maar wat te noemen, zonder blikken of blozen een rekening voor d…Lees verder

BOEKENBAL De diepte van het gehandicapte vlees

BOEKENBAL

*****

‘Neven’ is een woord dat je om kunt draaien. Dat kun je ook doen met Robert en Arie, de twee hoofdpersonen uit de nieuwe roman van Peter Middendorp. Ze delen dezelfde genen: hun vaders waren broers, hun moeders waren zusters. Toch zijn het juist de vele overeenkomsten die de verschillen tussen de neven benadrukken. Arie is altijd net iets slanker, knapper en slimmer geweest dan Robert. Toch waren ze beste vrienden, al vanaf hun vroegste jeugd. Wanneer Roberts vader hem het huis uitjoeg, kon Robert altijd bij Arie terecht. Samen verruilden ze het platteland voor de stad, ze begonnen tegelijk aan hun studie, en wanneer Arie af en toe wat wiet verhandelde, schoof hij vanzelfsprekend Robert geregeld een klusje en wat geld toe. Altijd nam Arie Robert op sleeptouw – totdat Arie met zijn hoofd op een stoeprand knalde en van de ene op de andere dag in een zwijgende gehandicapte veranderde. De volwassenheid kwam plotseling, en nu gaan de neven, ‘twee man…Lees verder

Neven *****

Eerste zin. Over een paar uur ligt het wad bloot, het rottende, stinkende onland, dat niet voor niets voor het einde van de wereld wordt aanzien, waarin je geen stap kunt zetten zonder er tot je liezen in weg te zinken, en waarop bij eb vooral de lage soorten achterblijven, kwallen, slakken, kreeftjes en krabbetjes, schielijk schieten ze weg.

 

 

Arie en zijn neef Robert zitten op de ferry naar Schiermonnikoog, de een in een rolstoel, de ander op een bankje ernaast. Arie is namelijk op de rand van het trottoir gevallen en gaat sindsdien als een plant door het leven. Wat ze op het Waddeneiland gaan doen, weet je niet. Plots hurkt Robert voor Arie neer en vertelt hem dat het zijn schuld is dat hij zo zwaar toegetakeld werd door die gastjes op die scooter. Ze hadden het op hem gemunt, aldus Robert, en dus was hij een nachtje bij Arie gaan logeren, hopende dat ze de ochtend nadien de verkeerde zouden neerschieten.

Robert en Arie zijn neven. Hun vaders waren broers en hun moeders zussen, wat verklaart waarom ze zo op elkaar lijken. ‘Als je Robert door een schutting gooit,’ zei zijn vader altijd, ‘kun je hem met Arie repareren.’ En ze schoten ook goed op. Ze hadden samen een wietkwekerij, tot Arie die onaangekondigd verkocht. En dus moest Robert sindsdien van zijn kleine schrijfopdrachtjes proberen …Lees verder

Over Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 3 oktober 1971) is een Nederlandse schrijver en journalist.

Levensloop

De vader van Middendorp was eigenaar van een Blokker-filiaal in Emmen. Peter Middendorp werd twee keer van de middelbare school gestuurd en ging werken. Hij keerde terug in de schoolbanken en rondde uiteindelijk het vwo af. Daarna volgde hij de studie Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie schreef hij reportages, hoofdzakelijk voor HP/De Tijd. In diezelfde periode publiceerde hij de verhalenbundel Eerst had ik een leuke vriendin (2006) en de romans Noordeloos (2002) en Amateur (2005).

Middendorp werd bekend met zijn column Lange Poten voor het gratis nieuwsblad De Pers vanaf 2007. Daarin positioneerde hij zich uitdrukkelijk als buitenstaander en deed op die manier verslag van de politieke ontwikkelingen op het Haagse Binnenhof. Zijn columns werde…Lees verder op Wikipedia