Toon meer
Titel
Die Walküre
Componist
Richard Wagner 1813-1883 (librettist)
Uitvoerder
Stuart Skelton  (tenor) Eric Halfvarson  (bas) James Rutherford  (bas) Eva-Maria Westbroek  (sopraan) Iréne Theorin  (sopraan) Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks  (orkest)
Dirigent
Simon Rattle 1955-
Uitgever
BR Klassik, 2020
4 cd's + boekje
Oorspr. opname
Live 2019
EAN
4035719001778
CDR
DCX7244

Over Richard Wagner

Wilhelm Richard Wagner (Leipzig, 22 mei 1813 – Venetië, 13 februari 1883) was een Duits componist, dichter en librettist.

Richard Wagner was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama's die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden (en worden) opgevoerd in de Beierse stad Bayreuth.

Wagner heeft vrijwel zijn hele leven in politieke en financiële moeilijkheden verkeerd; pas in de latere jaren van zijn leven kwam hij tot welstand en aanzien. Hij was aanvankelijk getrouwd met Minna Planer, had later een (platonische?) verhouding met Mathilde Wesendonck, en trouwde uiteindelijk met Cosima, de dochter van Franz Liszt, veel jonger da…Lees verder op Wikipedia