Titel
Tannhäuser
Componist
Richard Wagner 1813-1883
Uitvoerder
Stephen Gould  (tenor) Lise Davidsen  (sopraan) Elena Zhidkova  (mezzosopraan) Markus Eiche  (bariton) Chor der Bayreuther Festspiele  (koor) Orchester der Bayreuther Festspiele  (orkest)
Dirigent
Valery Gergiev 1953-
Regisseur
Tobias Kratzer 1980-
Uitgever
Deutsche Grammophon, 2020 | Andere uitgaves
2 dvd-video's + boekje
Speelduur
03:03:00
Aantekening
Ondertiteling: Duits (orig. taal), Engels, Frans, Spaans, Chinees
EAN
0044007357576
CDR
DCD1621

Over Richard Wagner

Wilhelm Richard Wagner (Leipzig, 22 mei 1813 – Venetië, 13 februari 1883) was een Duits componist, dichter en librettist.

Richard Wagner was een belangrijk vernieuwer in de muziek van zijn tijd. Hij componeerde als belangrijkste werken een aantal opera's die hij zelf liever als muziekdrama's aanduidde en waarvoor hij ook de teksten (libretti) schreef. Hij streefde naar een Gesamtkunstwerk, de ideale vereniging van woord, muziek en toneel. Op den duur ontstonden daaruit zijn grootse muziekdrama's die uiteindelijk in een speciaal hiervoor gebouwd theater werden (en worden) opgevoerd in de Beierse stad Bayreuth.

Wagner heeft vrijwel zijn hele leven in politieke en financiële moeilijkheden verkeerd; pas in de latere jaren van zijn leven kwam hij tot welstand en aanzien. Hij was aanvankelijk getrouwd met Minna Planer, had later een (platonische?) verhouding met Mathilde Wesendonck, en trouwde uiteindelijk met Cosima, de dochter van Franz Liszt, veel jonger da…Lees verder op Wikipedia