Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde

Robert Louis Stevenson (auteur), Yge Foppema (vertaler), Jakob Mordegaai (vertaler)
Om zijn slechte kant te kunnen uiten, cree͏̈ert de Londense dokter Jekyll rond 1885 een alter ego, Mr Hyde, dat puur slecht is.
Titel
De zonderlinge geschiedenis van Dr. Jekyll en Mr. Hyde
Auteur
Robert Louis Stevenson 1850-1894
Vertaler
Yge Foppema Jakob Mordegaai
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bijleveld, 2015 | Andere uitgaves
143 p. : ill.
ISBN
9789061317814 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Deze sinistere en lugubere novelle, zowat in alle talen vertaald, ontelbare keren verfilmd en bewerkt voor theater, zag het licht in 1886 en luidde meteen ook de doorbraak in van Robert Louis Stevenson; manusje van alles in de schone letteren -- van dichter, schrijver van kinderrijmpjes, sprookjes, korte verhalen, reisverhalen, avontuurlijke zeeverhalen, tot jawel... auteur van een thriller over een psychopathische seriemoordenaar avant la lettre.

Het lot van zijn hoofdpersonage was meteen ook het culminatiepunt van de literaire romantische strekking in de 19e eeuw; het individu waarin de krachten van Goed en Kwaad genadeloos slag leveren, of zoals S. Freud het op het einde van vorige eeuw stelde: het Ich geprangd tussen Es (onze primitieve driften) en Über-Ich (de mens bepaald door het beschavingsproces). Het boek, ondanks zijn zwaarwichtige literaire, psychologische en filosofische merites (die het veelal kreeg aangemeten in de loop van deze eeuw)…Lees verder
Dit is een verzorgde heruitgave van de klassieke novelle over dr. Jekyll die zijn ‘goede’ persoonlijkheid wil scheiden van zijn ‘slechte’ en daarvoor een zelf gebrouwd drankje gebruikt zodat zijn goede ik edele doelen kan nastreven en zijn slechte ik ongehinderd zijn gang kan gaan. De afloop van dit experiment is fataal. De Schotse schrijver R.L. Stevenson (1850-1894) heeft met deze iconische novelle een tijdloze bestseller gescoord. Onder het ‘gothic horror’ verhaal raakt Stevenson tijdloze thema's aan: seksuele moraal, gespleten persoonlijkheid, de dualiteit van de samenleving. Een van de meest verfilmde, vertaalde en bewerkte boeken ooit, nu in een nieuwe, fraaie editie, verluchtigd met de oorspronkelijke fotogravures en tekeningen van de eerste geïllustreerde editie in 1904. Vrij kleine druk.

Over Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson (Edinburgh, 13 november 1850 - Vailima (Samoa), 3 december 1894) was een Schots schrijver van romans, gedichten, toneelstukken en reisverhalen.

Leven

Stevenson werd geboren in het Schotse Edinburgh als zoon van de ingenieur Thomas Stevenson en Margaret Balfour. Zijn ouders waren zeer religieus, maar tijdens zijn jaren op de universiteit liet hij het geloof los, hoewel het wel invloed op hem zou houden. Zijn relatief korte leven was echter vol van ondernemingen en avontuur. Hij begon als ingenieur, evenals zijn vader (deze moderniseerde het ontwerp van de vuurtoren). Vanwege zijn zwakke gezondheid stapte hij over naar een rechtenstudie, maar werd geen praktiserend jurist. Aan het eind van zijn leven was hij plantagehouder en stamleider in Samoa.

Hij maakte verschillende reizen naar het koninkrijk Hawaï en raakte bevriend met koning David Kalakaua, met wie hij veel tijd doorbracht. Ook raakte hij bevrien…Lees verder op Wikipedia