Boek
Nederlands

E.T.A. Hoffmann : het leven van een sceptische fantast

+1
E.T.A. Hoffmann : het leven van een sceptische fantast
×
E.T.A. Hoffmann : het leven van een sceptische fantast E.T.A. Hoffmann : het leven van een sceptische fantast

E.T.A. Hoffmann : het leven van een sceptische fantast

Levensbeschrijving van Ernst Theodor Amadeus Hoffman (1776-1822), een uiterst getalenteerd schrijver, musicus en tekenaar tijdens de Duitse romantiek, die vooral door zijn verhalen beroemd werd.
Titel
E.T.A. Hoffmann : het leven van een sceptische fantast
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
E.T.A. Hoffmann : das Leben eines skeptischen Phantasten
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
454 p., [8] p. platen : ill.
ISBN
9789045035086 (paperback)

Besprekingen

Gedegen biografie, in het Duits verschenen in 1984, van de veelzijdige E.T.A. Hoffmann (1776-1822), wellicht het bekendst door zijn verhaal 'De Notenkraker', door Tsjaikovski bewerkt tot een beroemd ballet. Ernst Theodor Wilhelm (zijn laatste voornaam wijzigde hij, uit bewondering voor Mozart, in Amadeus) wordt opgevoed in Oost-Pruisen in het benauwende gezin van zijn moeder, waar een saaie oom de sfeer bepaalt. Ernst Theodor weet zich door fantasie en humor staande te houden. Hij studeert rechten en wordt ambtenaar. Wanneer Napoleon Pruisen verovert, verliest hij zijn baan en kiest hij definitief voor de kunsten. Hij wordt theaterdirecteur, muziekrecensent, dirigent en schrijft opera’s en tal van verhalen, vaak met een bovennatuurlijke inslag. Hoffmann is door zijn werk een grote inspirator in zijn eigen tijd en daarna, ondanks zijn vroege dood op 46-jarige leeftijd. De auteur schreef een diepgravende biografie, met veel aandacht voor tijdgeest, politiek, cultuur en analyses van de m…Lees verder

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia