Boek
Nederlands

Friedrich Schiller, of De uitvinding van het Duits idealisme

+1
Friedrich Schiller, of De uitvinding van het Duits idealisme
×
Friedrich Schiller, of De uitvinding van het Duits idealisme Friedrich Schiller, of De uitvinding van het Duits idealisme

Friedrich Schiller, of De uitvinding van het Duits idealisme

Biografie van de Duitse dichter Friedrich von Schiller (1759-1805).
Extra onderwerp
Biografische literatuur
Titel
Friedrich Schiller, of De uitvinding van het Duits idealisme
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Friedrich Schiller, oder Die Erfindung des Deutschen Idealismus
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
591 p.
ISBN
90-450-1321-5

Besprekingen

Op de Theaterplatz in Weimar staan ze broederlijk naast elkaar, in brons vereeuwigd: Goethe en Schiller, de boegbeelden van de klassieke periode in de Duitse literatuur. Goethe heeft beter standgehouden dan Schiller, die soms het slachtoffer lijkt geworden van zijn succes in de schoolcanon en bij de Duitse 'Bildungsbürger'. Rüdiger Safranski schreef de meeslepende biografie Schiller of De uitvinding van het Duitse idealisme, waarin hij de dichter en denker in de context van zijn tijd plaatst. Schillers 200e sterfjaar deed in ons taalgebied ook de beroemde briefwisseling tussen de twee olympiërs het licht zien en een hedendaagse vertaling van Don Karlos. Met boeken over E.T.A. Hoffmann (de romantiek), A. Schopenhauer (het pessimisme), Fr. Nietzsche (het nihilisme) en M. Heidegger (goed en kwaad) schrijft Rüdiger Safranski gaandeweg een indrukwekkende Duitse ideeëngeschiedenis. In Schiller, of De uitvinding van het Duitse idealisme ontdoet hij Schiller van de morali…Lees verder
Het is dit jaar 200 jaar geleden dat de grote Duitse dichter Friedrich Schiller (1759-1805) overleed. Zijn leven beslaat een van de literair en wijsgerig meest creatieve perioden uit de Duitse cultuurgeschiedenis, de tijd van de Sturm und Drang, van de opkomende Romantiek, van het Duitse idealisme. De tijd ook van Novalis en Hölderlin, van Schelling, Hegel en Fichte, en natuurlijk van Goethe. Safranski is als weinigen gekwalificeerd om deze tijd te beschrijven. Hij volgt het leven van Schiller chronologisch en plaatst zijn werk in een brede culturele context. Net als de eerdere biografieën van Safranski (over Schopenhauer, Nietzsche en Heidegger) is ook dit boek weer een zeldzame combinatie van eruditie en leesbaarheid. Voorzien van biografische gegevens, een uitvoerige literatuurlijst en een index.

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia