Boek
Nederlands

Goethe en Schiller : het verhaal van een vriendschap

Goethe en Schiller : het verhaal van een vriendschap

Beschrijving van de vriendschap tussen de Duitse literatoren Goethe (1749-1832) en Schiller (1759-1805).
Titel
Goethe en Schiller : het verhaal van een vriendschap
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Goethe & Schiller : Geschichte einer Freundschaft
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
352 p.
ISBN
9789045016771 (hardback)

Besprekingen

Het is bekend dat Goethe, het boegbeeld van de Duitse Klassik, maar een keer in zijn leven ontroostbaar is geweest, namelijk toen Schiller overleed. Begin 1805 wordt Goethe ernstig ziek. Wanneer de altijd al zwakke Schiller dat hoort, krijgt hij een koortsaanval waarvan hij eerst nog herstelt, maar waaraan hij op 9 mei sterft. Goethe schrijft: 'Ik dacht mezelf te verliezen, en verlies nu een vriend en met hem de helft van mijn bestaan.' Onafscheidelijk waren ze uiteindelijk, al heeft het Schiller best wat moeite gekost om bij Goethe in de gratie te komen.
Schiller dweepte met de auteur van de Werther, maar Goethe moest helemaal niets weten van Schillers publiekssucces Die Räuber en behandelde hem aanvankelijk dan ook uiterst koel. Lijkt het dat Goethe hem met een leerstoel aan de universiteit van Jena een mooi baantje bezorgt, dan is dat waarschijnlijk eerder om hem uit de buurt van zijn eigen Weimar te houden. Pas in 1794 hebben de twee een gesprek dat een keerpunt i…Lees verder
De vriendschap tussen de grote Duitse literatoren Goethe en Schiller baarde in hun eigen tijd en wereld al opzien. Aanvankelijk leken ze eerder elkaars volkomen tegenstrevers. Schiller bezong de vrijheid en was een aanhanger van de Franse Revolutie die door Goethe werd verafschuwd. Goethe kwam uit een aanzienlijke familie, had een goedbetaalde vorstelijke baan en een uitgebreid netwerk. Schiller moest zich omhoog huwen, moest vluchten voor een hertog en leed aan een ongeneeslijke longziekte. De auteur beschrijft op levendige wijze hoe deze twee mannen elkaars grootheid erkenden en over alle grenzen heenstapten. Hij laat ze zichzelf tekenen door hun eigen uitspraken en brieven. Elk citaat wordt verantwoord in het notenapparaat. Hij gaat daarbij beschrijvingen en oordelen niet uit de weg en verdiept zodoende het inzicht van de lezer zonder schoolmeesterachtig te worden. Men blijft geboeid lezen en voor liefhebbers is het boek een absolute must. Helaas ontbreekt de Nederlandse uitgave ui…Lees verder

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia