Boek
Nederlands

Het kwaad, of Het drama van de vrijheid

Het kwaad, of Het drama van de vrijheid

Overzicht en analyse van de verwerking in de Westerse filosofie van het kwaad in de vorm van dreiging, geweld, leegte en ondergang.
Titel
Het kwaad, of Het drama van de vrijheid
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Das Bose, oder Das Drama der Freiheit
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1998
280 p.
ISBN
90-254-2088-5

Besprekingen

We hoeven de duivel er niet bij te halen om het kwaad te begrijpen. Het kwaad hoort bij het drama van de menselijke vrijheid. Het is de prijs die we voor de vrijheid betalen". In de heldere taal die we kennen uit zijn uitstekende biografieën over Schopenhauer en Heidegger, legt Rüdiger Safranski (geb. 1945) de vinger meteen op de wonde. Niet de duivel, de samenleving of de blinde natuur, maar de mens zelf ligt aan de basis van het kwaad. In zijn bewuste vrijheid om de gegeven werkelijkheid te overstijgen, kan hij zich in een duizelingwekkend niets verliezen en voor de vernietiging kiezen. Dit 'gebrek aan zijn' ligt waarschijnlijk aan de oorsprong van religies, het zoeken naar een god waarin alles tot rust komt, zonder "in elkaars ingewanden te wroeten". Het is dan ook bij de oorsprongsverhalen dat Safranski zijn cultuurfilosofische biografie van het kwaad aanvangt. Hij "baant zich een weg door het struikgewas van de ervaring met het kwaad en het nadenken daarover". Meer dan 20 eeuwe…Lees verder
Safranski (1945) trok eerder de aandacht met een studie over Schopenhauer en een voortreffelijk boek over Heidegger. Hier toont hij opnieuw de zeldzame eigenschap om over moeilijke problemen helder en soms zelfs spannend te kunnen schrijven. Het kwaad is voor hem geen abstract begrip, maar een naam voor het bedreigende, het geweld, de chaos, de leegte, de naderende ondergang buiten in de wereld en binnen in onszelf. Het kwaad is een mogelijkheid van de menselijke vrijheid. Wij leven in een maatschappij vol risico's en ieder van ons is een risicofactor voor zichzelf en voor anderen. Safranski schrijft vlot, soms suggestief, en bezit een grote kennis van de wijsbegeerte van het Westen. Van Plato tot en met Freud en Girard komen de belangrijkste denkers aan de orde (vreemd: Middeleeuwen, scholastiek en de wijsbegeerte van deze eeuw spelen nauwelijks een rol). Hij ondervraagt ook de mythe van de zondeval, de Griekse tragedie en enkele literatoren. Zijn opmerkingen over religie en haar ont…Lees verder

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia