Boek
Nederlands

Hoeveel globalisering verdraagt de mens ?

Hoeveel globalisering verdraagt de mens ?

Filosofische beschouwing over de globalisering.
Titel
Hoeveel globalisering verdraagt de mens ?
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Wieviel Globalisierung vertragt der Mensch ?
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2003
134 p.
ISBN
90-450-1136-0

Besprekingen

Safranski, filosoof, briljant in zowel het tüchtig uitpluizen van moeilijke dagelijkse verschijnselen en dat te verwoorden in een doorgaans begrijpelijke taal, analyseert de globalisering. De waarde van dit boek ligt voornamelijk in het heldere begrippenapparaat waarmee hij dit glibberige onderwerp aanpakt. Het resultaat mag er zijn: hij laat fouten in de denkwijze en de desastreuze uitwerking van het economisch globalisme zien en ontmaskert haar zelfs volledig, maar op een of andere manier blijft zijn betoog ergens hangen; hij geeft niet aan bij welke hoeveelheid globalistische denkbeelden in welke mate de maatschappij in de versukkeling gaat, laat staan dat hij aan een duidelijk alternatief komt. Daarnaast zal het abstracte karakter van deze studie minder aanspreken dan andere, meer praktisch gerichte werken over het globalisme.

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia