Boek
Nederlands

Hölderlin : biografie van een mysterieuze dichter

+1
Hölderlin : biografie van een mysterieuze dichter
×
Hölderlin : biografie van een mysterieuze dichter Hölderlin : biografie van een mysterieuze dichter

Hölderlin : biografie van een mysterieuze dichter

Levensbeschrijving van de Duitse dichter (1770-1843).
Extra onderwerp
NRC, boeken (4 sterren)
Titel
Hölderlin : biografie van een mysterieuze dichter
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Hölderlin. Komm! Ins Offene, Freund! Biographie
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
311 p.
ISBN
9789045040875 (paperback)

Besprekingen

Biografie over de 250 jaar geleden geboren dichter Hölderlin (1770-1843) die tot de klassieken van de Duitse literatuur gerekend wordt en van wie een aantal wonderschone gedichten tot de canon van de Duitse poëzie behoort. Bij leven onbegrepen en later door esthetische bewonderaars op een voetstuk geplaatst, wordt het grootste deel van zijn oeuvre dat behalve uit de briefroman 'Hyperion' uit veel verheven hymnes en plechtige elegieën bestaat, momenteel nog door een beperkte begeesterde groep van insiders gelezen. De biografie is chronologisch opgezet, goed geschreven, degelijk maar wat conventioneel van inhoud. Er wordt veel – in vertaling – geciteerd en geduid. De theologisch-filosofische analyses die aansluiten bij de gedachtewereld van Hölderlin zijn passend, maar ook voor de kenner enigszins taai. De auteur is een vooraanstaand biograaf van onder anderen Nietzsche en Goethe en vindt internationale erkenning. Een bijzondere uitgave die mooi vertaald is, al zullen kenners het jamm…Lees verder

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia