Boek
Nederlands

Tijd : hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden

+1
Tijd : hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden
×
Tijd : hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden Tijd : hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden

Tijd : hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden

Filosofische verhandeling over de vraag wat tijd is en naar de hoogstpersoonlijke beleving van tijd.
Onderwerp
Tijd ; filosofie
Titel
Tijd : hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden
Auteur
Rüdiger Safranski
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Zeit : was sie mit uns macht und was wir aus ihr machen
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2016
218 p.
ISBN
9789045031262 (paperback)

Besprekingen

Safranski zoekt in dit boek naar een antwoord op de notoir moeilijke vraag naar wat 'tijd' is. Hij onderzoekt niet het verschijnsel 'tijd' zelf noch probeert hij het concept 'tijd' te analyseren. In plaats daarvan vraagt hij hoe we 'tijd' in het dagelijks leven ervaren. Te beginnen in situaties waarin de tijd niet lijkt vooruit te komen en we ons vervelen, daarna als we op het punt staan iets nieuws te beginnen of wanneer tijd wordt gesocialiseerd, een fundamenteel levensbeschouwelijke rol speelt of in natuurwetenschappelijke theorieën voorkomt. Ter verduidelijking van de vaak uiterst subjectieve belevingsinhoud grijpt Safranski terug op het jargon van existentieel-fenomenologen als Heidegger en Sartre. Daarbij vult hij zijn betoog aan met een keur aan citaten en anekdotes uit de geschiedenis van de literatuur. Erudiet is dit zeker, maar uiteindelijk maakt het boek een rommelige en haastige indruk. Wat je mist, is een duidelijke lijn in het betoog. Het boek zal filosofisch geschoolde …Lees verder

Over Rüdiger Safranski

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Rüdiger Safranski (Rottweil, toen Württemberg nu Baden-Württemberg, 1 januari 1945) is een Duits filosoof en auteur. Safranski studeerde filosofie, germanistiek, geschiedenis en kunstgeschiedenis. Hij promoveerde in 1976 in Berlijn op een studie naar de ontwikkeling van de arbeidersliteratuur in de Bondsrepubliek (Studien zur Entwicklung der Arbeiterliteratur in der Bundesrepublik). In de periode van januari 2002 tot mei 2012 was Safranski samen met de filosoof Peter Sloterdijk de vaste presentator van het televisieprogramma Das Philosophische Quartett, dat werd uitgezonden door het ZDF. Safranski is sinds 2012 Honorarprofessor (onbezoldigd hoogleraar) aan de Vrije Universiteit Berlijn.

Werken

Safranski's populairste werken zijn zijn monografieën over Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, E.T.A. Hoffmann, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche en Martin Heidegger.

Lees verder op Wikipedia