Boek
Nederlands
Het mensenkind Mowgli wordt in de jungle van India door wolven opgevoed; hij raakt bevriend met een beer en een panter.
Bevat
Titel
De jungleboeken
Auteur
Rudyard Kipling
Vertaler
Arthur Wevers
Inleider
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The jungle books
Uitgever
Amsterdam: Veen klassiek, 2015
474 p.
ISBN
9789020414530 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De jungleboeken spelen zich af in India. In deze verzameling verhalen en gedichten speelt Mowgli, het mensenkind, de hoofdrol. Hij wordt opgevoed door wolven en raakt bevriend met een beer en een panter, maar heeft ook een tijger als vijand. Door de verhalen heen wordt duidelijk dat Mowgli terug moet keren naar de mensenwereld, maar dat levert grote problemen op. Mowgli is beroemd geworden door de Disney animatiefilm, die sterk afwijkt van Kiplings verhalen. Die zijn gebaseerd op oeroude dierenfabels, het boeddhisme en zijn eigen ervaringen als kind in India. Achter in het boek is een groot aantal verklarende noten opgenomen die veel inzicht geven in de achtergronden van de verhalen en gedichten. In 1907 was rasverteller Kipling (1865-1936) de eerste Engelse schrijver die de Nobelprijs voor literatuur kreeg. De goedlopende vertaling is van Arthur Wevers. Het geestige voorwoord is van Midas Dekkers.

Over Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay (Brits-Indië), 30 december 1865 – Londen, 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Hij schreef onder meer The Jungle Book, met onder andere de verhalen over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Hier werden meerdere films op gebaseerd, onder andere door Disney.

Tot de andere verhalende werken van Kipling behoren onder meer Plain Tales from the Hills en Kim. Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn gedicht If— (1910) werd in 1995 door de Engelsen verkozen tot hun favoriete Engelse gedicht. Het is een advies van een vader aan zijn jonge zoon. Het verhaal The Man who would be King is verfilmd, met Michael Caine en Sean Connery.

Waardering

Tot de jaren 1950 werd Kipling wereldwijd hooggeschat. Zijn populariteit nam af naarmate het kolonialisme niet meer als een volstrekt natuurlijk gegeven wer…Lees verder op Wikipedia

Suggesties