Boek
Nederlands

De duivelsverzen

Salman Rushdie (auteur), Marijke Emeis (vertaler)
Vrijmoedig spel met het Islamitische geloofsgoed waarin twee Indiase acteurs na een val uit een vliegtuig goed en kwaad belichamen.
Onderwerp
Islam
Titel
De duivelsverzen
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Marijke Emeis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The satanic verses
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2017 | Andere uitgaves
494 p.
ISBN
9789046706367 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Boven Engeland ontploft een vliegtuig. Twee Indiase acteurs, de wervelende Djibriel en de keurige anglofiel Chamcha, tuimelen naar beneden. Zij overleven de val en ontwikkelen zich daarna tegengesteld. Djibriel wordt als Gabriël, de aartsengel. Chamcha verslonst en wordt duivelachtig. Maar een apocalyptisch slot nivelleert de diametrale verschillen. Rushdies eerdere romans vertoonden een historisch geraamte. 'De duivelsverzen' is een visionaire draaikolk van gedachten. De roman zit vol parabels, gedaanteverwisselingen en tegenstellingen: goed versus kwaad, werelds tegenover geestelijk. Controversieel is de beschrijving van de islam als een historisch verschijnsel en Mohammed als wezen met menselijke en aardse drijfveren; ze inspireerde zelfs tot een fatwa tegen de auteur (1947). Het epos lijkt fantastisch doch stoelt sterk op realiteit. Koran en islam worden zodanig geïnterpreteerd en geparafraseerd dat dit op moslims beledigend en onthechtend kan werken, op anderen als een eruptie va…Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia