Boek
Nederlands

Schaamte

Salman Rushdie (auteur)
In het hedendaagse Pakistan, met zijn grote tegenstelling tussen rijk en arm, zijn machtsstrijd, politiek gekonkel en corruptie dagelijks voorkomende verschijnselen.
Titel
Schaamte
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shame
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2019 | Andere uitgaves
368 p.
Verschijningsdatum
11-10-2019
ISBN
9789025459345 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De persoonlijke lotgevallen van een drietal vooraanstaande figuren en hun families - die onderling nauw met elkaar verbonden zijn - in een islamitisch land. Ook hun politieke wederwaardigheden, hun relaties, machtsstrijd en val komen duidelijk naar voren. De personen en de samenleving zijn gefingeerd en worden vaak door sprookjes en allegorieën over het voetlicht gebracht, doch in feite gaat het om een sleutelroman over de Pakistaanse elite in de jaren '60 en '70 (Ayub Khan, Bhutto). De auteur, zelf Pakistaan van herkomst, haalt vooral de absurditeit van gedrag en cultuur naar voren en tracht, hoewel ook hijzelf is grootgebracht "op een dieet van eer en schaamte/schande" zich daartegen sterk af te zetten, zij het niet zonder sarcastische en ironische humor. Als voorbeeld van een verwesterde, cultureel ontwortelde en verbitterde Zuid-Aziaat lijkt Rushdie sterk op V.S. Naipaul. In de literatuurkritiek zeer hoog geprezen, maar niet gemakkelijk toegankelijk. Zeer kleine druk.

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia