Boek
Nederlands

Disjecta : beschouwelijk werk

Samuel Beckett (auteur), Ronald Kuil (vertaler)
+1
Disjecta : beschouwelijk werk
×
Disjecta : beschouwelijk werk Disjecta : beschouwelijk werk
Genre:
Teksten van de Iers-Franse schrijver (1906-1989) over schrijvers (met name Joyce en Proust) en schilders (met name de broers Van Velde).
Titel
Disjecta : beschouwelijk werk
Auteur
Samuel Beckett
Vertaler
Ronald Kuil
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Groningen: Historische Uitgeverij, 1999
183 p.
ISBN
90-6554-171-3 (paperback) 9789065541710

Besprekingen


Samuel Beckett gaf zijn vroege beschouwelijke teksten de titel Disjecta, toen ze in de jaren '80 gebundeld werden. In de zopas verschenen vertaling van deze boeiende verzameling is ook het lange essay over Proust toegevoegd, waarin Beckett als een van de eersten wijst op het grote aandeel van Schopenhauer in Prousts esthetica.

Beckett is het eens met Proust dat het leven een opeenvolging is van gewoonten, die ons ervan weerhouden om door te dringen tot de essentie van de dingen. Die essentie wordt gekenmerkt door een overeenkomst of "identiteit tussen het verleden en het heden". Maar terwijl het volgens Proust wel degelijk mogelijk is om een glimp van die essentie op te vangen, lijkt Beckett op dit cruciale punt van mening te verschillen. Volgens hem is het verleden niet terug te vinden: "De Tijd wordt niet teruggevonden, hij wordt uitgevaagd." Volgens Beckett is Le temps retrouvé daarom een misplaatste titel.

Het is typerend dat Beckett die opmerking e…Lees verder
Vertaling van grotendeels nog niet eerder in het Nederlands verschenen werk van de Frans-Ierse schrijver Samuel Beckett (1906-1989). De beschouwende teksten, waarvan de meeste dateren van voor 1945, gaan over bekende schrijvers als Joyce en Proust, en over enkele door Beckett bewonderde schilders zoals de gebroeders Van Velde en Avigdor Arikha. In deze uitgave is bijna al het beschouwende werk van Beckett bijeengebracht in een door de vertalers en uitgeverij zeer nauwgezet en met kennis van zaken gemaakt boek. De vaak eigenzinnige en beknopte teksten van Beckett vergen veel van de lezer, maar geven een goed inzicht in wat de jongere Beckett bezighield. Grofkorrelige foto van Beckett op het omslag.

Over Samuel Beckett

Samuel Barclay Beckett (Foxrock, Dublin, 13 april 1906 — Parijs, 22 december 1989) was een Ierse (toneel)schrijver en dichter.

Biografie

Beckett werd geboren op Goede Vrijdag, 13 april 1906. Over deze datum bestond een tijd lang verwarring doordat Beckett volgens zijn geboortebewijs niet op 13 april, maar een maand later werd geboren. Een geboortebericht in een krant van 14 april 1906 bewijst echter het tegendeel.

Hij studeerde Frans, Italiaans en Engels aan het Trinity College in Dublin van 1923 tot 1927. Vlak daarna werd hij aangenomen als leraar in Parijs. Daar ontmoette hij James Joyce, die een enorme invloed op hem had. In 1929 bracht hij zijn eerste werk uit, een kritisch essay dat Joyce' werk verdedigde. Zijn eerste korte verhaal Assumption werd hetzelfde jaar uitgebracht. In 1930 won hij een kleine literatuurprijs met zijn gedicht Whoroscope dat voornamelijk over René Descartes gaat, een andere grote …Lees verder op Wikipedia