Boek
Meertalig
Absurdistische toneeltekst waarin twee hulpeloze clochards tevergeefs wachten op een zekere Godot.
Onderwerp
Nihilisme
Titel
Wachten op Godot
Auteur
Samuel Beckett
Vertaler
Jacoba Van de Velde
Taal
Meertalig, Nederlands, Frans
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
206 p.
ISBN
9789403185309 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Samuel Beckett (1906-1989) schreef in 1952 het meesterwerk 'En attendant Godot' (‘Wachten op Godot'). Het tragikomische stuk lijkt in het vergeefse wachten van de twee hulpeloze clochards Estragon en Vladimir op een zekere Godot de absurditeit van het bestaan en de afwezigheid van God te illustreren, maar het zou evengoed (ook) een parodie kunnen zijn op het conventionele toneel. Aan de waarde van het toneelwerk van de in Frankrijk wonende Ier Samuel Beckett, de in het Engels en Frans schrijvende Nobelprijswinnaar (1969) wordt al lang niet meer getwijfeld. 'Wachten op Godot' is een begrip geworden. Het stuk zelf is allesbehalve gedateerd, de humor nog steeds even fris. Over de vertaling van Jacoba van de Velde (uit 1965) is echter niet iedereen even enthousiast: te veel Beckettiaanse woordspelingen zouden verloren zijn gegaan. Daarom is het goed dat in deze tweetalige editie ook de oorspronkelijke Franstalige tekst is opgenomen.

Over Samuel Beckett

Samuel Barclay Beckett (Foxrock, Dublin, 13 april 1906 — Parijs, 22 december 1989) was een Ierse (toneel)schrijver en dichter.

Biografie

Beckett werd geboren op Goede Vrijdag, 13 april 1906. Over deze datum bestond een tijd lang verwarring doordat Beckett volgens zijn geboortebewijs niet op 13 april, maar een maand later werd geboren. Een geboortebericht in een krant van 14 april 1906 bewijst echter het tegendeel.

Hij studeerde Frans, Italiaans en Engels aan het Trinity College in Dublin van 1923 tot 1927. Vlak daarna werd hij aangenomen als leraar in Parijs. Daar ontmoette hij James Joyce, die een enorme invloed op hem had. In 1929 bracht hij zijn eerste werk uit, een kritisch essay dat Joyce' werk verdedigde. Zijn eerste korte verhaal Assumption werd hetzelfde jaar uitgebracht. In 1930 won hij een kleine literatuurprijs met zijn gedicht Whoroscope dat voornamelijk over René Descartes gaat, een andere grote …Lees verder op Wikipedia