Boek
Nederlands

In de ban van mijn vader

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
+1
In de ban van mijn vader
×
In de ban van mijn vader In de ban van mijn vader

In de ban van mijn vader

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
Genre:
De ontdekking dat zijn vader een geheim agent van de Russische KGB was,doet een kinderboekenschrijver twijfelen aan alle feiten en relaties in zijn leven.
Onderwerp
Identiteitscrisis
Titel
In de ban van mijn vader
Auteur
Sandro Veronesi
Vertaler
Rob Gerritsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La forza del passato
Editie
17
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
9789044624922 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Gianni Orzan, een schrijver van kinderboeken, leidt een rustig leventje in Rome. Na een voordracht komt hij op een avond aan in Stazione Termini. Een opdringerige taximan voert hem naar huis. Plots stelt die hem de vraag: "Kan je zoon Francesco nu al fietsen?" De schrijver is geschrokken: hij meent dat hij te maken heeft met iemand die hem en zijn familie wil bedreigen. Hij stuurt zijn vrouw en zoon in allerijl naar zijn schoonfamilie aan de Toscaanse kust. Hijzelf blijft te Rome. 's Anderendaags belt iemand aan bij zijn appartement: daar staat hetzelfde ongure personage voor zijn deur, met de tas die Gianni al vluchtend in de taxi had achtergelaten. Uiteindelijk moet hij wel luisteren naar de man die zich aanbiedt als Gianni (nog een Gianni...) Bogliasco en die beweert dat hij een goede vriend geweest is van zijn overleden vader. Maar het ergste moet nog komen: zijn vader is heel zijn carrière een spion geweest voor de KGB, beweert Bogliasco. Onmogelijk, want Gianni weet dat zijn vad…Lees verder
Gianni Orzan, het alter ego van de auteur, is een schrijver van kinderboeken. Na een voordracht komt hij op een avond aan in Stazione Termini (Rome). De opdringerige taxichauffeur die hem naar huis voert, stelt hem plots de vraag of zijn zoon Francesco nu al kan fietsen. Gianni is geschrokken: deze man is een bedreiging voor zijn familie.’s Anderendaags belt men aan bij zijn appartement: daar staat hetzelfde ongure personage voor de deur, met de tas die Gianni al vluchtend in de taxi had achtergelaten. Het is het begin van een ware nachtmerrie. Een ongeluk komt nooit alleen. Gianni’s vrouw bekent hem dat ze, jaren geleden, een kortstondige relatie met een andere man heeft gehad. Zijn vader blijkt een KGB-spion te zijn geweest. Je kunt het boek lezen als een detectiveroman; vooral de eerste helft is heel spannend. Maar je kunt het ook als een psychologische roman benaderen. Zo is het Oedipuscomplex voortdurend aanwezig. Gianni kent immers een soort verlate puberteit. Het verhaal steekt…Lees verder

Over Sandro Veronesi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Sandro Veronesi (Prato, 1959) is een Italiaans romanschrijver, essayist en journalist.

Biografie

Hij is een broer van de regisseur Giovanni Veronesi. Na het behalen van een graad in de architectuur aan de universiteit van Florence met een dissertatie over Victor Hugo en de cultuur van de moderne restauratie koos hij voor een carrière als schrijver. Veronesi debuteerde op 25-jarige leeftijd met de dichtbundel Il Resto del cielo. Daarna volgden romans, essays, een toneelstuk, talrijke recensies van romans en essaybundels, interviews, een scenario en televisieprogramma's.

Werken

Il Resto del cielo (1984) bestaat uit vijfentwintig korte composities, niet langer dan veertien verzen, die gaan over de algemene problematiek van de communicatie, waar een constante coincidentia oppositorum plaatsvindt.

Zijn eerste roman Per dove parte questo treno allegro (Wa…Lees verder op Wikipedia