Boek
Nederlands

De hormoonfabriek : roman

+1
De hormoonfabriek : roman
×
De hormoonfabriek : roman De hormoonfabriek : roman

De hormoonfabriek : roman

Genre:
Een oude man kijkt terug op zijn loopbaan als directeur van een fabriek van hormoonpreparaten in het zuiden van Nederland waarin hij weinig last van scrupules binnen en buiten zijn bedrijf had.
Titel
De hormoonfabriek : roman
Auteur
Saskia Goldschmidt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2012
287 p.
ISBN
9789059363694 (paperback)

Besprekingen

In De hormoonfabriek beschrijft Saskia Goldschmidt de opgang en de finale neergang van het farmaceutische bedrijf Pharmacom, waarvoor de Nederlandse farmaciereus Organon, gevestigd in Oss, als model en inspiratiebron fungeerde. Goldschmidt kreeg inzage in de archieven van het bedrijf en kwam er zo achter dat ooit een directielid veroordeeld werd wegens seksueel misbruik van medewerksters. Voortbordurend op deze feiten schetst zij in De hormoonfabriek een fictief verhaal dat in de eerste plaats focust op Mordechai (‘Motke’) de Paauw, eigenaar van een slachterij en bedenker van de ideeën om met het afval toch nog iets te doen. Samen met Rafaël Levine, een wetenschapper pur sang, zet hij Pharmacom op de rails. Wat een successtory lijkt te worden met achtereenvolgens de ontdekking, productie en commercialisering van insuline, het bronsthormoon (testosteron) en de zwangerschapspil, draait uit op een persoonlijk debacle voor Mordechai.
In haar roman tekent Goldschmidt een…Lees verder
Een joodse 97-jarige man ligt in weerloze somberheid op zijn sterfbed en overdenkt zijn leven. Daar was veel mis mee. Samen met zijn achtergestelde broer bestuurde hij vanaf de jaren twintig een vleesfabriek. Met een briljant joods wetenschapper gaat hij in zee om vanuit slachtafval hormoonpreparaten tot ontwikkeling te brengen. Hij gebruikt voor zijn preparaten mensen in zijn omgeving, fabrieksmeisjes en niets vermoedende mannen in een katholieke stad in het zuiden van het land, maar ook zijn broer (met alle verschrikkelijke gevolgen van dien). Intussen misbruikt hij ook meisjes in zijn omgeving (wat in Amerika nog tot een onverwachte uitkomst zal leiden). Motke de Paauw gaat over lijken. Hij vlucht in de oorlog, zet iedere morele overweging op de achtergrond en leeft voor zijn bedrijf en de bevrediging van zijn lusten. Dat zal zijn zoon hem nog nadoen. Dit is een fictief relaas, gebaseerd op de geschiedenis van Organon in Oss; spannend en onderhoudend, goed geschreven. Kleine druk.